Bezár!
2020. október 21., szerda, Orsolya, Zsolt napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
06:55 A helyes fűtéssel sokat tehetünk a légszennyezettség visszaszorításáért21:34 Macronéknál fejeknek kell hullaniuk ahhoz, hogy betiltsanak néhány iszlamista bűnszervezetet21:12 Az előzetes eredmények szerint Morales pártja győzött a bolíviai választáson20:51 A gyöngyösi kórház szerint nem viselt maszkot a rendelésein a kirúgott járványszkeptikus orvos20:41 Varga Judit is elkapta a vírust20:37 Trump vizsgálatot sürget Biden fiának korrupciós ügyeiben20:22 A brit kormány elrendelte a legmagasabb készültséget Manchesterben és környékén19:56 Moszkva: az OPCW jelentése nem támasztja alá a mérgezést19:22 Az új brit nagykövet is tanul magyarul: két nyelven szólalt meg a bemutatkozó videójában18:59 Iránban a hivatalosnak akár a kétszerese is lehet a halottak száma18:28 Orosz kémfőnök: Washington "színes forradalmat" készít elő Moldovában17:54 Újabb barátságos gesztus Ukrajnától: felszólítottak, hogy ne avatkozzunk be a "belügyeikbe" Kárpátalján17:21 A százezres részvétel most elmarad: megsértődtek Hadházyra az elvtársai, nem mennek "blokádot megcsinálni"17:08 Örmény elnök: Oroszországot nem szükséges bevonni a konfliktusba16:30 Amiért elfogadhatatlan a Göncz-szobor ötlete
24 óra legolvasottabbjai

Extra, Olvasói levelek :: :: Hozzászólások

Olvasónk koronagondolatai egy filmkritikán keresztül

Reklám

A Feledés című film (2013, r.: Joseph Kosinski; sz.: Tom Cruise, Morgan Freeman, Andrea Riseborough, Olga Kurylenko) elemzése Ábrahám Barnabás Covid-járvánnyal kapcsolatos gondolataira reflektálva, avagy mi mire való.
A film egy posztapokaliptikus világban játszódik 2077-ben. A főszereplő, Tom Cruise drónkarbantartóként dolgozik Andrea Riseborough-val az oldalán, aki az irányítási háttér-információkkal látja el a munkája során.
Életfeltételek: csodálatos otthon a felhők felett, gyakorlatilag megközelíthetetlen megfelelő technikai eszközök hiányában. Minden elképzelhető kényelmi és technikai felszerelés a rendelkezésre áll a nyugodt munkához. A feltételek éles kontrasztban állnak a bolygó által nyújtott, ideálisnak nem nevezhető körülményekkel.
Zoom
Információdömping (illusztráció)
A feladat: az apokalipszis után megmenekült emberek számára, akik nem a Földön tartózkodnak, gyűjteni az erőforrásokat (vizet) automata gépek által, amiknek tulajdonképpen csak a működésükhöz szükséges feltételeket kell biztosítani, egyébként teljesen automatikusan végzik a feladatukat. Hősünk a drónokat tartja életben, amelyek a tulajdonképpeni munkát (védelem az automaták számára) végzik. A Föld egyébként sugárszennyezett, a feladatát csak egy biztonságos szektorban végezheti.
A cél: a megmaradt embereket a Jupiter holdjára, a Titánra költöztetni.
A főhős nincs közvetlen kapcsolatban az emberekkel, akikért dolgozik, a kapcsolatot egy terminálon keresztül tartják egy régről ismert munkatársukkal.
Bonyodalom: homokszem kerül a gépezetbe, mikor a főhős félig-meddig akaratlagosan, félig-meddig hozzásegítve, időnként kiesik a technológia által biztosított keretek közül, és tapasztalatokat szerez a való világból, amelyek túlmutatnak a feladatkörén. Meg kell tapasztalnia a tényt, hogy a karbantartott drónok bizony nemcsak az általa ismert feladatokat végzik, hanem azon túlmenően is programozottan cselekszenek.
Zoom
A film plakátja bölcs négerrel és szcientológussal
Akció: a „bölcs néger figurája” által informálva (Morgan Freeman) saját célkitűzéseinek akar megfelelni (a világ megmentése), mert ráébred a valóságra, miszerint csak felhasználta őt egy idegen értelem a saját céljai elérése érdekében. A világ szektorokra van osztva, ahol mindenki az adott szektorra vonatkozó feladatait látja el, nincs kapcsolata a szomszédos szektorokkal, hiszen azok számára tiltott területek.
Eredmény: az idegen értelem elpusztítása, a megmaradt emberiség számára egy magasztos új kezdet lehetősége, egyéni áldozatvállalás által. A történetből kiderül az, hogy főhősünk csak egy klón, aki végül elpusztítja a létrehozóját, ezáltal elköveti a rituális istengyilkosságot, a fajtája (emberek) érdekében.
Itt a mozi megkerüli az egyébként a zsidó mozik által sűrűn boncolgatott problémát a szaporodás kapcsán, amit a hibridek (istenember) eseteiben megtesz, az istenek elpusztítása mellett.
Alaptörténet: egy régi, régi teremtésmonda, amelyben az idegenek (teremtők) nem elviszik, hanem hozzák a vizet egy sivatagos környezetben teremtett város számára, és prosperáló, termékeny gazdasági és kereskedelmi központtá teszik.
Ez esetben a küzdelemnek ellenük semmi értelme, hiszen a küzdelemmel az emberek a saját életfeltételeiket szüntetnék meg.
Tanulságok: a technika által biztosított előnyös életfeltételek biztosításával kevesek számára elérhetőek azok a célok, amelyek tulajdonképpen az életfeltételek teljes megszűnéséhez vezetnek úgy, hogy közben nagyon jól érezhetjük magunkat, hiszen az alap életfeltételek: táplálék, minimális társaság, ingergazdag környezet a technológia által biztosítva rendelkezésre áll (három P). Ami a filmben hiányzik a szereplőknek, az a tájékozottság a bezárt világukon túl, ami biztosítaná számukra a valóban érdekükben álló cselekvési szabadságot, természetesen ez esetben a high-tech vívmányairól le kell mondaniuk, mint láthatjuk ezt megjelenni a történet végén.
Mai világunkra vetítve: természetesen informálva vagyunk a világ dolgairól az ámítógépeinken keresztül, de valós információkhoz nagyon nehéz hozzájutnunk, mivel minden esetben azt láthatjuk, amit láttatni szeretnének velünk. A döntések, amelyeket ezek tükrében hozunk, nem mindig megalapozottak, mert nem vesszük a fáradtságot utánanézni a dolgoknak, hiszen a legtöbbünknek erre módja nincs. Elvették előlünk a tekintélyt, és helyettesítették azt információdömpinggel, ami néha, sokszor egymásnak ellentmondó ismereteket közvetít számunkra, de a végeredmény egy irányba mutat: egységesen szabályozott világ, amiben megtörténhetnek azok a dolgok is, amik ma számunkra elképzelhetetlennek tűnnek.
Rglvs Gy
(A szerző olvasónk)
Kapcsolódó:
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready