Frissítés: videó az EP-képviselő sajtótájékoztatójáról:
Megismételte Kovács Béla jobbikos EP-képviselő azon nyilatkozatát, miszerint sem hazai, sem külföldi titkosszolgálatnak nem volt tagja, nem kapott tőlük megbízást, feladatot, sem anyagi vagy egyéb juttatást.
A politikus hétfői sajtótájékoztatóján beszélt arról is: az európai és az orosz parlament között működő közös bizottság tagjaként evidens volt, hogy orosz állampolgárokkal, képviselőkkel, diplomatákkal találkozzon munkája során.
Lehetségesnek nevezte, hogy voltak közöttük olyan emberek, akik munkájuk során más feladatot is elláttak, de erről neki nem volt tudomása. Kiemelte: EP-képviselőként sem titkosított, sem minősített anyagokhoz nem fért hozzá.
Kovács Béla szólt arról is: addig nem tud lemondani mentelmi jogáról, amíg ügye nem kerül az európai parlament jogi bizottsága elé. Hozzátette: minden meghallgatáson részt fog venni.
(MTI)
Az Alfahír.hu részletesebb beszámolója:
Kovács Béla minden kérdésre választ adott
Jobban van Kovács Béla, a Jobbik frissen újradelegált EP-képviselője, aki közel két héttel ezelőtt szívinfarktus-közeli állapotban került kórházba. A politikus hétfőn sajtótájékoztatót tartott, ahol minden kérdésre készségesen válaszolt, egyben megerősítette korábbi álláspontját, miszerint soha nem követett el kémkedést, és nem tartott fenn semmilyen kapcsolatot a titkosszolgálatokkal.
Zoom
A nemzeti párt EP-képviselője köszönetet mondott az orvosoknak a szakszerű és talán életmentő ellátásért, valamint háláját fejezte ki a Jobbiknak és a szimpatizánsoknak is azért, amiért bíztak benne, illetve támogatták az elmúlt hetekben. Leszögezte: munkája során számos alkalommal kellett orosz politikusokkal, diplomatákkal találkoznia, hiszen az európai és az orosz parlament között működő közös bizottságnak, és az ehhez fűződő energetikai bizottságnak is a tagja volt. A képviselő elmondta, egyértelmű céljának tekintette az Unió és Oroszország közötti jó kapcsolat kiépítését és fenntartását, hazai értelemben pedig ezt a tervezett paksi bővítés és a Déli Áramlat miatt is fontosnak nevezte. Felhívta továbbá a figyelmet arra, hogy 2015-ben lejár a Magyarország és Oroszország közötti gázszerződés, ami miatt különösen fontosak a jó kapcsolatok.
Hozzátette: a találkozók alkalmával sok ügyfelétől csak egy névjegykártyát kap, így abban természetesen nem lehet biztos, hogy az, akivel tárgyalt, nem rendelkezik-e „más feladatokkal” is, azonban neki ilyen információi nem voltak. A képviselő ugyanakkor megjegyezte, hogy munkája során az Unió és Oroszország kapcsolatainak javításán tevékenykedett. Az Alfahír kérdésére Kovács Béla azt mondta, egyelőre nem tudja, milyen bizottságban fog dolgozni az új EP-ciklusban, de reményei szerint folytathatja az energetikai területen való munkát.
Zoom
Nem is tudna mit mondani
Kovács Béla megerősítette azt a korábban megismert tényt is, hogy az európai parlament képviselői munkájuk során nem rendelkeznek olyan minősített, titkos adatok felett, amelyek érdemesek lehetnek arra, hogy például Oroszországnak titokban kiadják őket. A képviselő kitért arra is, hogy a „botrány” kirobbantásakor saját maga kérte az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának összehívását, ugyanakkor - mint azt Mirkóczki Ádám szóvivő most is megismételte - ott semmilyen, a Büntető Törvénykönyvbe ütköző állítás nem hangzott el. Ehhez tartozik, hogy a Jobbik a bizottsági ülések jegyzőkönyveinek teljes nyilvánosságra hozatalát kéri.
A sajtó kérdésére Kovács Béla cáfolta azt a híresztelést is, miszerint konspiratív találkozókon jelent volna meg, továbbá „megmosolyogtatónak” nevezte azt, hogy neki piros és zöld mappákkal jelezték volna, szabad-e egy találkozó, avagy sem.
Apróságok és sajtóper
A sajtótájékoztatón a képviselő válaszolt az otthonával kapcsolatos kérdésekre is, amit a sajtó korábban „százmilliós villaként” lebegtetett meg. Mint elmondta, az épület szakértői megállapítás szerint felújíthatatlan, lebontásra ítélt. Hozzátette, hogy azt a felesége és az anyósa két oroszországi ingatlanának eladásából vásárolták, azonban vételkor az eladó eltitkolt bizonyos, az épület statikai jellemzőire vonatkozó részletet. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy perelne is, ha lenne kit, az eladó viszont már elhunyt.
Kovács Béla kijelentette: jogi úton fognak elégtételt venni azokon a sajtóorgánumokon, melyek tényként kezelték, hogy ő kém lenne. A feljelentéseket jövő héten tervezik megtenni, azonban a képviselő azt egyelőre nem árulta el, mely orgánumok lesznek az alperesek, annak megállapításán ugyanis még dolgoznak a jogászok.
Zoom
Ismert, a Fidesz-közeli Magyar Nemzet az EP-választási kampány kellős közepén jelentetett meg egy cikket arról, hogy Polt Péter legfőbb ügyész diplomáciai úton fordult Martin Schulzhoz, az Európai Parlament elnökéhez azt indítványozva, hogy függesszék fel Kovács Béla mentelmi jogát. Bár a jobbikos képviselőknél alapelvárás, hogy "nem bújnak a mentelmi jog mögé", ez a folyamat (tehát a mentelmi jogról való lemondás) viszont hosszabb időt vesz igénybe, jelen esetben még az új EP bizottságainak felállítása is hátra van. Kovács Béla hétfői tájékoztatása szerint erre leghamarabb júliusban, de az is lehet, hogy csak szeptemberben kerül sor. A lap akkor azt írta, a képviselő ellen az Alkotmányvédelmi Hivatal tett feljelentést kémkedés gyanúja miatt, amit hosszú évek nyomozása előzött meg, aztán pont a választások előtt sikerült szivárogtatni a pártsajtó felé. Az azóta megjelent hírek szerint ugyanakkor Kovács Béla nem kémkedést követett el, hanem az euroszkeptikus pártok egyesítésén dolgozott, ami teljesen legális, még az EU által is támogatott tevékenység.
Kovács Béla a sajtótájékoztatón leszögezte: lemond mentelmi jogáról, áll mindennemű vizsgálat elé, és reméli, hogy miután az eljárások megállapították ártatlanságát, egyszer bocsánatot fognak kérni tőle azok, akik korábban kémkedéssel vádolták.