Pásztor Albert volt rendőrkapitányt indítják a baloldali pártok miskolci polgármester-jelöltként – erősítették meg az ATV-nek több forrásból az Északhírnök kedd esti hírét.

Öt évvel ezelőtt Pásztor egy nyilatkozatban szokatlan őszinteséggel beszélt a bűnelkövetők elsöprő többségének cigány származásáról, ami miatt az országos rendőrkapitány felfüggesztette. Az ezt követő szimpátiatüntetés hatására Pásztor felfüggesztését visszavonták.
Pásztor tíz éven keresztül vezette Magyarország legnagyobb létszámú és ügyfélforgalmú miskolci rendőrkapitányságát, végül 2011-ben, 32 év szolgálat után kérte a nyugdíjazását.
A Jobbiknál is felmerült, de nincs közös bennük
Május elején felmerült, hogy a helyi Jobbik indítaná Pásztort polgármester-jelöltként. Akkor Pásztor állítólagos indítása kapcsán Badány Lajos, a Jobbik miskolci alelnöke az ATV érdeklődésére azt mondta: az önkormányzati választással kapcsolatosan „szóbeszéd szintjén” több név is felmerült, köztük Pásztor Alberté és Kobold Tamás korábbi KDNP-s polgármesteré is, aki 1994-től két cikluson át vezette a várost, ám döntés még nem született arról, kit indít a Jobbik.
Pásztor Albert akkor a hitgyülis lapnak megerősítette, hogy Miskolcon elterjedt a szóbeszéd, miszerint a Jobbik színeiben vagy a párt támogatásával elindulna a polgármesteri címért. „A barátaim is kérdezték, hogy igaz-e a hír, de nekik is azt mondtam, hogy nem igaz. Nem szándékozom a Jobbik színeiben indulni, semmi közös nincs az én és Vona Gábor politikai nézetei között” – mondta Pásztor.
A szemkilövetők politikai nézetei viszont bejönnek neki
Az áprilisi választáson Miskolc 1-es választókörzetében a fideszes Csöbör Katalin nyert 16 600 szavazattal (33 százalékos), de a jobbikos Badány Lajos 15 000 vokssal (31 százalék) a baloldali jelöltet megelőzve második lett. Miskolc 2. választókörzetében még szorosabb volt az eredmény: itt a közös baloldali jelölt, Varga László 14 798 szavazattal (31,3 százalék) győzött, ám a fideszes és a jobbikos jelöltek csupán néhány száz szavazattal maradtak le.
Ha a városi részekhez csatolt kistelepülések adatait levonjuk az előbbi eredményekből, az látszik, hogy Miskolcon 28-30 százalékos jobbikos szavazótábor található. Éppen ezért mind az MSZP-ben, mind a Fideszben „nagy meccsre” számítanak a polgármesteri székért.
Pásztor Albert neve 2009-ben lett országosan ismert, amikor az akkori miskolci rendőrkapitány egy sajtótájékoztatón azt mondta: "Azt nyugodtan kijelenthetjük, hogy a közterületi rablások elkövetői cigány emberek. Igazából Miskolcon legfeljebb pénzintézetet vagy benzinkutat rabol ki magyar, minden más rablás viszont az ő részük.” Kijelentése miatt az ORFK vezetője leváltotta posztjáról.
Leváltása után Miskolc akkori polgármestere, a szocialista Káli Sándor, valamint a helyi SZDSZ, a miskolci Fidesz-KDNP és a Jobbik helyi szervezete is kiállt Pásztor mellett.
Káli odáig ment, hogy kijelentette: a cigánykérdés Északkelet- és Dél-Magyarország sorskérdésévé vált" Az Index korabeli tudósítása szerint leváltása után Pásztor megjelent a borsodi szocialisták tisztújító küldöttgyűlésén is, ahol hosszan beszélgetett a megyei MSZP vezetőivel, akik szintén maradását támogatták.
A miskolci Fidesz-KDNP-frakció szintén kiállt Pásztor Albert mellett, szerintük Pásztor Albert rendőri munkája a civil és a szakmai közvélemény előtt elismerést váltott ki. Ódor Ferenc, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés fideszes elnöke az MTI-nek azt mondta, szomorúnak tartja, ha az igazság kimondása hivatalvesztéssel jár. Ódor felvetette Draskovics Tibor lemondásának szükségességét is.
A Szabad Demokraták Szövetségének miskolci szervezete is tiltakozott Pásztor leváltása ellen. T. Asztalos Ildikó, a párt miskolci elnöke az MTI-nek úgy fogalmazott: "ismerjük a kapitány úr munkáját, tiszteljük korrekt, őszinte, a probléma megoldására és nem elfedésére törekvő gondolkodását." Gusztos Péter, a párt ügyvivője viszont az elsők között követelte Pásztor leváltását Draskovics Tibortól.
(ATV nyomán)
2009-ben még vállalhatatlannak tartották, sőt ki is rúgták - most ugyanezeknek tolja a szekerét: