Magyarország hetedik az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának listáján, mely azt mutatja, hány menedékkérelmet nyújtottak be tavaly. Egyébként 42 ezret, idén pedig csak az első három hónapban 31 ezret. Kovács Zoltán kormányszóvivő úgy vélte, a bevándorlási kérdéssel Brüsszelnek is foglalkoznia kell, különben a "szélsőségesek" veszik kezükbe az ügyet, és egyszerű megoldást találnak majd a problémára.

Kovács Zoltán kormányszóvivő egy amerikai halloweenpartin (2008) - manapság kevésbé internacionalista
A deklarált cél, miszerint Magyarországot nem szeretnénk bevándorlócélponttá tenni, többször elhangzott az elmúlt hónapokban. Nincs okunk viccelődni ezzel a kérdéssel – ismertette sokadjára a látszatpolitikát Kovács Zoltán kormányszóvivő az M1 Ma este című műsorában. Mint ismert, Magyarország hetedik az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának listán, mely azt mutatja, hány menedékkérelmet nyújtottak be tavaly.
Mindenképpen Magyarországon kötnek ki a "menekültek"
Lehet, hogy egyelőre nem vagyunk célország, viszont az Európai Unióban elfogadott eljárások – a dublini protokoll – szerint azon személyek, akiket nem fogadnak be máshol, visszakerülnek Magyarországra – hívta fel a figyelmet.
Bár egy hónapja enyhült a Magyarországra nehezedő nyomás a német, az osztrák és a szerb belügyi szervek, illetve bevándorlási szakemberek együttműködésének köszönhetően, azt tudni kell, hogy március végéig túl fogja lépni a 31 ezer főt az ide érkezettek száma. Vagyis három hónap alatt elérte a menedékkérők száma a tavalyi – 42 ezer fő – kétharmadát – jegyezte meg.
Ezzel szemben fel kell lépnie az Európai Uniónak. Magyarország mérete, befolyása, jelentősége okán biztosan nem lesz abban a helyzetben, hogy a nagy országok helyett tudjon döntést hozni ebben a kérdésben – hangoztatta a kormányszóvivő.
Beismerés: nem tudunk mit kezdeni 10-12 millió cigánnyal
Felhívta a figyelmet arra: folyik egy másik vita, melyet nem szabad összekeverni a bevándorlással, ez az Európán belüli szabad munkaerő-áramlás kérdése. Rendet kell teremteni ebben az ügyben, hiszen nem tudunk mit kezdeni 10-12 millió európai "romával", a fejlett országokban 25 százalék fölött van az ifjúsági munkanélküliség, a kontinensről érkező munkavállalókat "sztereotípiák alapján" ítélik meg az Egyesült Királyságban, amely egyébként más fejlett európai országokkal együtt munkaerő-hiánnyal küzd – sorolta a problémákat.
Ha nem mi foglalkozunk ezekkel a kérdésekkel, akkor a "szélsőségesek" fognak. Mindenkinek az az érdeke Európában, hogy a kormányzat felelős tényezői tegyék ezeket szóvá Brüsszelben. Ha nem tudunk felelősen ezzel foglalkozni, jönnek azok, akik egyszerű megoldást fognak javasolni – szögezte le Kovács Zoltán.
(Híradó nyomán)
Kapcsolódó: