/Bővített hír./
„Ruszkik haza”, „Putyin terrorista” – skandálják a magyarországi ukrán közösség háborúellenes tüntetésén az orosz nagykövetség Bajza utcai épülete előtt szombat délután. Az Egység Ukrán Egyesület hirdetett szolidaritási megmozdulást. „Támogassuk Ukrajnát az orosz agresszió elleni harcban, a béke és a szuverenitása megőrzése érdekében!” – állt az esemény leírásában, írja a Telex, amely közvetíti is a tüntetésről.
Zoom
Fotók: Botos Tamás / 444
A helyszínen legalább 5-600 embert lehet látni, a résztvevők többsége ukrán zászlót vagy transzparenst tart fel. „Állítsd le Putyin az ukrajnai háborút!” – áll az egyik táblán angol nyelven, de van pár magyar nyelvű transzparens is: „Putyin gyilkos!”, „Ne vásárolj orosz termékeket!” feliratokkal. Mint közvetítésünkben is látható, egy perselyben az ukrán hadsereg részére gyűjtenek támogatásokat. Negyed öt előtt nem sokkal elénekelték az ukrán himnuszt.
Zoom
Az egyik szervező felszólalásában megköszönte a magyaroknak is, akik kimentek a demonstrációra és a magyar kormánynak is, hogy segítséget nyújtanak az ukrán-magyar határon. Orbán látogatását külön is megemlítette a felszólaló, és megköszönte, hogy a magyar kormány is támogatja azt a szankciót, hogy Oroszországot zárják ki a SWIFT néven hívott nemzetközi bankközi elszámolási rendszerből.
Európa szívében ártatlan civilek, és köztük gyerekek halnak meg ma, február 26-án. Oroszország megsérti a nemzetközi jogokat
- mondta, majd arról beszélt, hogy a csernobili erőmű elfoglalása az egész világot érinti. Többen aztán ukrán nyelven mondtak rövid beszédet, a tömeg pedig időről időre skandálni kezdett.
Zoom
Egy másik felszólaló azt kérte a résztvevőktől, hogy imádkozzanak Ukrajnáért. Felsorolta, hogy szerinte mit lehet tenni az országért. Azt kérte a NATO-tól, hogy zárja le az ukrán légteret, az internetezőktől pedig, hogy terjesszétek az Oroszország háborús bűneire vontatkozó információkat. „Kórházakat, óvodákat, iskolákat bombáznak” – fogalmazott, hozzátéve, fontos, hogy csak hiteles forrásokat használjon mindenki.
Zoom
Fél hat fele aztán megindult a tömeg az Andrássy úton a Hősök tere felé. Helyszíni tudósítónk szerint ekkor már több mint ezer ember csatalkozott a demonstrációhoz. Hat órakor a tüntetés szervezője bejelentette a Hősök terén, hogy a rendezvény véget ért.
Csütörtökön Márki-Zay Péter és az Egységben Magyarországért tartott az orosz nagykövetség épülete előtt tüntetést, többezer ember skandálta közösen, hogy „Ruszkik haza!”.
Zoom