Újranyitották Erzsébetvárosban a Jósika utca 4. szám alatti, 40 éve bezárt ortodox zsidó imaházat. A Magyarországi Autonóm Ortodox Izraelita Hitközség (MAOIH) és az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) - együttműködésével felújított lakászsinagóga új tóratekercsét kedden ünnepség keretében fejezték be és helyezték el az épületben.
Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára köszöntőjében kiemelte:
a magyarországi zsidó közösségek mindig számíthatnak a kormányra. "Támogatni fogjuk őket", mert a nemzet részei és mert a nemzetet építik és erősítik vallásos hitükkel és közösségeikkel
- mondta.
Zoom
David Lau, Izrael főrabbija, Köves Slomó, Soltész Miklós és Oberlander Baruch rabbi - korábbi felvétel, hisz nem új keletű ez a barátság (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)
Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) - Magyar Zsidó Szövetség vezető rabbija arról beszélt: a "vészkorszak" idején megélt szégyen igenis helyrehozható. "Nem kell tovább szégyellnünk azt, hogy zsidók vagyunk. Nem kell tovább szégyellnünk, hogy negyven éve itt áll egy imaház, porosan, magára hagyottan, és még csak arra sem emlékszik senki, hogy ki imádkozott itt - mondta.
Keszler Gábor, a MAOIH elnöke hangsúlyozta, a zsinagóga megnyitása a két magyarországi ortodox zsidó közösség precedens nélküli, de példamutató összefogásának eredménye, a közösségek rendíthetetlen elkötelezettségének és tenni akarásának bizonyítéka.
(MTI nyomán)