Lefűrészelték a kismegyeri Napoleon-emlékmű tetejéről a bronz turult péntekről szombatra virradó éjszaka - értesítette a Kisalföldet a városrész önkormányzati képviselője, Simon Róbert Balázs alpolgármester, aki megdöbbentőnek tartja a rongálást és a lopást, ami szerinte gyalázásnak is nevezhető. Mivel a bodzaszezon még nem kezdődött el, valószínűleg a színesfémekhez genetikailag vonzódó népcsoport tagjai között kellene keresni a tettest.
A rendőrség jelenleg helyszínelést végez a hat méter magas oszlopnál, amit nemrég nyilvánítottak műemlékké és az önkormányzat tavaly újíttatott fel hárommillió forintból. Az alpolgármester szerint az eszmei kár felbecsülhetetlen, mert az emlékmű az 1890-es években készült, akkor került rá a turul is. A környékbeliek elkeseredettek, a hagyományőrzők közül néhányan sírva fakadtak a történtek miatt. Aki bármit tud a madár hollétéről, a bűncselekményről, hívja a rendőrséget a 107-es számon! Tegyük hozzá, a rendőrség kivételesen nyomravezetői díjat is felajánlott, egymillió forintot kaphat, aki érdemben segíti a rendőröket.
(Kisalföld nyomán)

Archív felvételünkön még a helyén volt a turul. Fotó: Krizsán Csaba

Szombatra virradóra azonban elvitték.

Az emlékmű tetején levő díszt lerántották...

...átvágták a rögzítőelemeket, és elvitték a bronzból készült szobrot...

...és a címert is. - Fotók: Bábics Norbert
Kuruc.info: természetesen nem ez az első eset, hogy dolgos, szorgos (érdekes, ha lopásról, rablásról van szó, akkor kifejezetten szorgalmasak; ha meg munkáról, akkor nem – vajon miért?) romáink köztéri bronzszobrokat fújtak meg: