"Fidesz-ellenes tüntetés lesz holnap Kistarcsán" - írtuk tavaly október 22-én. És az is lett: mintegy kétszáz fáklyás felvonuló követelte az ülésező városi képviselő-testülettől, hogy ne zárják be a helyi Flór Ferenc Egészségügyi Szakközépiskolát és Gimnáziumot, amelyre évi költségvetésének 1%-át -19 millió forintot - költi a több mint kétmilliárdos költségvetésű kisváros, jelentős megtakarítást is magáénak tudva. 21 évvel ezelőtt azért is alapította Pest megye a középfokú oktatási intézményt, hogy biztosítsa a környék, mindenek előtt a kistarcsai Pest megyei Flór Ferenc Kórház szakmai utánpótlását.

A nyolc gátlástalan hazudozó
A tüntetőknek azt válaszolta a képviselő-testületet kétharmados Fidesz-többséggel vezető Solymosi Sándor polgármester (korábban a két általános iskola egyikének, a Szent István Zene- és Általános iskola tornatanára), hogy - noha nem megszüntetésről van szó, hanem a fenntartói jogok visszaadásáról a Pest megyei Közgyűlésnek, melynek kizárólagos feladat ellátási kötelezettsége a középfokú oktatás - elhalasztják és megfontolják a döntést, szakbizottság elé utalva újbóli megtárgyalását.
A szakközépiskola pedagógusai és a diákok szülei régóta jól tudják, hogy a fenntartói jogok visszaadása a megyének egyenlő az iskola bezárásával, mert Pest megyének nincs pénze a működtetésére, legfeljebb annyit fog tenni, hogy átirányítja a gyerekeket a legközelebbi megyei finanszírozású középiskolába, Ceglédre, Vácra, Pécelre. A tanári kar pedig mehet ahova akar.
A kistarcsai önkormányzat Pénzügyi Bizottsága december 8-i ülésén úgy foglalt állást, hogy - kellő pénzügyi gazdálkodással, sokoldalú takarékoskodással - fenntartható saját kezelésben a középiskola. (Ez nem jelentette a költségek megosztását a megyével, mert az utóbbi elzárkózott ettől a megoldástól is.) Hogy mi történt ezután, idézzük azokról a "Hazudtak" címet viselő plakátokról, szórólapokról, melyek a képviselőtestület december 15-i ülését követő napon elárasztották a várost:
"Egy héttel a testületi ülés előtt a pénzügyi bizottsági ülésen Juhász István elnök ünnepélyesen bejelentette a polgármester jelenlétében, hogy a Fidesz-frakció úgy döntött, hogy az iskolát a város üzemelteti tovább és a gyerekek nyugodtan járhatnak tanulni. A testületi ülésre 150 gyerek ment el, hogy megköszönje a képviselő-testületnek a nagylelkű döntését. A gyerekek szórólapokat osztogattak és kiplakátolták a várost, hogy köszönetüket kinyilvánítsák. De ami az ülésen történt, az arcátlanság és botrányos volt. A polgármester az oktatásügyi elnöknek - Zsiák Balázsnak - adta a szót, aki közölte, hogy meggondolták magukat, egy külső szakértői véleményre hivatkozva átadják az iskolát a megyének.
Döbbent csend. A szavazás 8:3-ra megszavazta. Nem akartunk hinni a fülünknek. Az iskola sorsát fél perc alatt elintézték. Nem indokolták, hogy miért volt ez a döntés, a Fidesz-frakción kívül senki nem látta a szakértői véleményt. Hozzászólást se engedtek. Percek teltek el, mire felfogtuk, mi történt. Ekkor a diákok a folyosón elkezdtek énekelni és sírni. A fideszes képviselő-testületből senki sem merte felemelni a fejét.
És ekkor robbant a bomba. A polgármester őrjöngve, ordenáré módon elkezdett kiabálni, hogy fejezzék be az éneklést, mert ő dolgozni akar tovább. Az igazgatónőnek szólt, hogy állítsa le a gyerekeket. De az igazgatónő meg sem tudott mozdulni, magába roskadva ült egy széken és sírás fojtogatta. A polgármester csak tovább üvöltözött, ekkor szólt neki egy szülő, hogy talán menjen ki ő és ő szóljon a gyerekeknek, mivel ezt ő váltotta ki a hazudozásaival.
Természetesen ehhez gyáva volt. Ekkor hisztérikus módon elkezdett rendőrért kiabálni. Döbbenetes volt, amit művelt, a gyerekek csak tovább énekeltek a folyosón. Szörnyű volt látni, hogy a polgármester rendőrt hív 14-18 éves gyerekekre, akik csendben énekelnek és sírnak. A gyerekek végül az igazgatónő kérésére átmentek az iskolába. Így kell indulnia egy gyerek életének, hogy fiatalon a felnőtt politikusok arcátlanul becsapják őket, ezek után mit várhatnak tőlük?
Mit várhat Kistarcsa a hazug fideszes képviselőktől és a polgármestertől? Az iskolába visszamenve a diákok és a tanárok együtt megfogadták, hogy soha nem adják fel, és tovább küzdenek az iskola fennmaradásáért. Vajon mi lesz az iskola épületével, ki tart rá igényt?" - eddig a plakátok, szórólapok szerinti beszámoló.

„Hazudtak” sokszor, mindenkinek
December 16-án Solymosi Sándor polgármester, a helyi Fidesz elnöke az MTI-nek adott nyilatkozatában már nem spórolással magyarázta a döntést, hanem szakértői anyagokkal, melyek "... világossá tették: a település általános iskolái rossz állapotban vannak. Ezért vagy új iskolát kellene építeni vagy a város tulajdonában lévő gimnáziumi épületet hasznosítva át lehetne szervezni az általános iskolákat."
Jól értesült helyiek tudni vélik, hogy abból a Szent István Zene- és Általános iskolából ("Forfa" iskola) költöztetnék át a megszüntetésre ítélt középiskola épületébe az általános iskolásokat, ahol a polgármester tanított, az általános iskola épületét pedig eladnák, van rá érdeklődés a helyi vállalkozók köréből. Ezzel kapcsolatban mutat rá a kistarcsai Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) közleménye: "Félő, hogy ismételten a Fidesz-közeli befektetők, vállalkozók érdekét szolgálva születik meg a döntés, a valós cél érdekében megszerezni a "Forfa" általános iskola épületét, áthozva a diákokat a halálra ítélt gimnázium helyére. Nem azért támogattuk az előző gyurcsányhaver polgármester (Tóth Szabolcs) leváltását, hogy iskolabezárás kövesse... egy ekkora költségvetésű városnak nem lehet akadály ez a csekély összeg." Reális veszély ez, mert az utóbbi négy évben a képviselő-testületbe bekerült vállalkozók üzleti érdekeiket mindenek elé helyezve költötték a közpénzt, a mögöttük húzódó gazdasági háttér és nem a város javát szolgálva.
A "Hazudtak" címet viselő plakát megnevezi azt a nyolc fideszes képviselőt, aki megszavazta a város oktatási leépülését eredményező döntést. Írjuk ide mi is a nevüket: Solymosi Sándor, Méhesné Horváth Erika, Bergán János, ifj. Juhász István, Csaja János, Juhász István, Zsiák Péter, Zsiák Balázs.
Tény az is, hogy noha érdeke lenne a szakmai utánpótlását biztosító középiskola további működése, mégsem tett semmit megmentéséért a Pest megyei Flór Ferenc Kórház vezetése. (Ott dolgozik Méhesné Horváth Erika is vezető nővérként.) Igaz, a kórház is Pest megyéé, melynek közgyűlési elnöke: Szűcs Lajos közművelődés-pedagógia szakos tanár, fideszes országgyűlési képviselő biztos szavazó többséggel a háta mögött ma élet és halál ura oktatásban és egészségügyben egyaránt.

Solymosi Sándor és Szűcs Lajos megegyezett az iskola bezárásáról
Befejezésül a Kuruc.info emlékeztet egy minősítő körülményre, melyről eddig a nyilvánosság egyetlen fórumán sem esett szó. Amikor a szocialisták másodszor jöttek vissza a hatalomba (2002-2006) Pest megye egyik első dolga volt, hogy megszabaduljon az általa fenntartott kistarcsai Flór Ferenc Egészségügyi Szakközépiskolától és Gimnáziumtól. Ráerőszakolták Kistarcsára, némi beetető költségviselés átmeneti vállalásával, a racionálisabb gazdálkodás lehetőségének ígéretével.
A döntésről szavazó képviselő-testületi ülésre maga a Pest megyei Közgyűlés MSZP-s alelnöke: Fábry Béla történelem-pedagógia szakos tanár jött el (később a fóti önkormányzat tagjaként híresült el), s mesedélutánnal kombinált pressziójának hatására a Kistarcsát akkor vezető MSZP-Fidesz együttműködő oldal (igen, ilyen is volt!) Tóth Szabolcs, a magát függetlennek nevező, de nyíltan szocialista farfekvésű polgármester kártékony támogatásával dalolva megszavazta a középiskola átvállalását, pénzügyi finanszírozását, pedig az önkormányzat akkor gyengébben állt anyagilag, mint ma. A Fidesz képviselőjeként akkor is ott ült Solymosi Sándor, a jelenlegi polgármester, aki most, pedagógus létére, az iskola megszüntetéssel felérő visszaadását határozta el Szűcs Lajos egyetértésével.
Kuruc.info