Egy feldühödött lakos tett feljelentést a bősi menekülttáborról tartott népszavazás miatt a kulturális minisztériumnál. A feljelentés szerint a község megsértette a nyelvtörvényt, mert a referendumról tájékoztató szóróanyagon elsőként a magyar IGEN szó szerepelt és mivel a tájékoztató plakáton a község nevét is magyarul tüntették fel.
A feljelentő ara hivatkozott, hogy a tájékoztató hirdetményen a község magyar nevének használata sérti az államnyelvtörvényt.
Jozef Bednár a kulturális minisztérium szóvivője a Noviny.sk portálnak elmondta, hogy Bős magyar nevének használatával a plakátokon gond van, mivel szerintük a törvény értelmében csak a tót megnevezést lehetne a kérdéses "dokumentumon" használni.
"A település nevét, az ilyen népszavazási íven a nyelvtörvény értelmében szlovák nyelven (Gabčíkovo) kell feltüntetni"- mondta Bednár.
Zoom
A Bumm külön felhívja olvasóink figyelmet, hogy még csak nem is magáról a szavazólapról van szó, hanem annak egy plakát nagyságú mintájáról, amit a szavazóhelyiségeknél függesztettek ki. Ahogy a képen is látható, a település címere alatt ott szerepel Bős magyar neve.
Ugyancsak erre a jogszabályra hivatkozott a feljelentő, amikor a magyar nyelv első helyen való feltüntetését is kifogásolta. A népszavazási ívet mintázó hirdetményen az IGEN szó az ANO előtt szerepelt. A kulturális minisztérium illetékese ebben azonban nem talált kivetnivalót.
"Az ilyen hirdetményekre a nyelvtörvény vonatkozik, az pedig lehetővé teszi ezt"- mondta el Bednár.
A Noviny.sk nem kevés értékítéletet mellékelve megjegyzi, hogy a valódi szavazólapon már "helyesen" szerepel a tót és a magyar szavak sorrendje, vagyis az ANO van elöl.
Zoom
Jozef Bednár is csak addig jókedélyű, amíg nem ijesztgetik magyar településnevekkel
A JOJ televízió internetes felületeként működő hírportál, a Noviny.sk azonban felteszi azt a kérdést is, hogy mi keresnivalója volt magyar szavaknak egy ilyen szavazólapon. A belügyminisztérium közigazgatásért felelős osztályánál érdeklődve azt a választ kapták, hogy csak az országos népszavazások nyelvhasználatát szabályozza a törvény.
"Országos népszavazás esetében a választólapokat kizárólag szlovák nyelven nyomtatják"- mondta a portálnak a közigazgatásért felelős osztály igazgatónője.
A belügyminisztérium szóvivője, Petar Lazarov ugyanerre a kérdésre elmondta, hogy a törvények nem rendelkeznek arról, hogy milyen nyelvűek legyenek a szórólapok egy helyi népszavazás esetében.
"A helyi népszavazásokat a községekre vonatkozó törvény szabályozza, az pedig nem rendelkezik a nyelvhasználatról"- mondta el a szóvivő.
Bős polgármestere, Fenes Iván szerint is kétnyelvűnek kell lennie a szavazólapoknak.
"Azt gondolom, hogy rendben van, ha a szavazólapok kétnyelvűek. Más problémákkal kellene foglalkozni"- mondta a polgármester.
(Bumm nyomán)
Kapcsolódó: