Jean-Marie Le Pen, a francia  nemzeti oldal történelmi vezetője új politikai mozgalmat kíván alapítani egy héttel azután, hogy az általa közel negyven éve alapított Nemzeti Front (FN) végrehajtó bizottsága felfüggesztette a tagságát.
"Nem egy másik pártot fogok létrehozni. Egy olyan formációt alapítok, amely nem fog rivalizálni a Nemzeti Fronttal" - mondta a 86 éves politikus hétfőn este a Radio Courtoisie nevű kereskedelmi rádióban. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy az új mozgalom elindításával a Nemzeti Front történelmi irányvonalát szeretné helyreállítani.
"Úgy vélem, hogy a mozgalomban helyre kell állítani az igazi demokráciát" - fogalmazott a pártalapító, akit az FN végrehajtó bizottsága a párt szélesebb fórumán szeretne megfosztani a tiszteletbeli elnöki funkciótól.
Az elmúlt egy év választási sikerei ellenére Le Pen nem ért egyet a lánya által kezdeményezett irányváltással, amelyért szerinte a párt második embere, a homokos Florian Philippot a felelős. "Nem szeretném, ha az FN olyan mozgalommá válna, mint (Gianfranco) Finié (Olaszországban), a (jobboldali) többség jobb szárnyaként, csak azért, hogy Florian Philippot és még néhányan miniszterek lehessenek" - hangsúlyozta.
Le Pen, aki a múlt héten még ki akarta tagadni a lányát, és felszólította, hogy a lehető leghamarabb mondjon le családnevéről, ezúttal csak pozitívan beszélt a pártelnökről. "Marine Le Pennek van egy nagy értéke. Értékes ember, aki jól bírja a nagy terhekkel járó felelősséget. Az a gond, hogy egy kicsit magára maradt a munkatársaival szemben" - vélte a pártalapító.
A pártelnök egyébként már április első felében fegyelmi eljárást indított apja ellen, nem rejtve véka alá, hogy azt szeretné, ha Jean-Marie Le Pen visszavonulna a politikától.
(MTI nyomán)