Izraelben ma van a holokauszt és a hősiesség napja, amelynek keretében két év szünet után Auschwitzban az Élet mentére is sor került. Andrzej Duda lengyel államfő az auschwitzi esemény során hazugságokkal tarkított, fékeveszett oroszellenes „emlékbeszédet” tartott. Az ukrajnai háborúval kapcsolatban fölidézte a Kijev melletti Babij Jar nevű holokauszt-emlékhely elleni orosz bombatámadást, amelynek megtörténtét annakidején egy izraeli újságíró fényképekkel illusztrálva cáfolt meg. Andrzej Duda beszédéről a Jiszráél Há-Jom című izraeli hírportál számolt be.
Zoom
Andrzej Duda beszédet mond Auschwitzban (fotó: EPA)
Nem is olyan régen, 2018 elején lengyel-izraeli diplomáciai üzengetésekhez vezetett az, hogy Jáír Lápíd, a Jés ’Átíd (Van Jövő) izraeli politikai párt elnöke (manapság külügyminiszter) az akkor meghozott lengyel „holokauszt-törvényre” reagálva kijelentette, hogy a lengyel nép is derekasan kivette részét a zsidóirtásból. A drámai hatás fokozása érdekében még azt is hozzátette, hogy az ő anyai nagyanyját is Auschwitzban gyilkolták meg. Csakhogy egy izraeli polgár kiderítette, hogy Lápíd nagyanyja, Helen Gil’ádi Szilágycsehből már 1934-ben kivándorolt Palesztinába, s az 1970-es években szép kort megérve hunyt el Izraelben.
Zoom
Andrzej Duda egy holokauszt-túlélővel Auschwitzban (fotó: Reuters)
A világjárvány miatti kétéves kihagyás után az izraeli holokausztnap keretén belül ma ismét megtartották az Élet menetét a lengyelországi Auschwitzban. Feledve egyes izraeli vezető politikusoknak a holokauszttal kapcsolatos néhány évvel ezelőtti lengyelellenes megjegyzéseit – az idei auschwitzi meneten Andrzej Duda lengyel államelnök is részt vett. Sőt, kihasználva a megfelelő pódiumot, mondhatni eszement oroszellenes „emlékbeszédet” tartott:
Zoom
Az Élet menete résztvevői a táborkapu előtt (fotó: EPA)
Az Élet menete igen fontos és megható. A menet bebizonyítja, hogy egy államot a totalitárius és náci rendszer sem képes lerombolni, vagy az élni akarást megsemmisíteni. Velünk együtt menetelnek itt olyan ukrajnaiak, akik az Ukrajna orosz megtámadása, az orosz agresszió elől menekültek el. Nehéz elhinni azt, hogy az orosz vezetők így viselkednek mindazok után, amit nehéz történelmük során a zsidók elszenvedtek.
Azért jöttünk ide, hogy emlékezzünk a meggyilkoltakra, s azért, hogy megmutassuk: Izrael létezik, s joga van a létezésre. Azért is jöttünk ide, hogy megmutassuk: a holokauszt nem ismétlődhet meg. Nem hagyjuk, hogy ez megtörténjen! Tiltakozunk az ellen, hogy elvették az ukránok szabadságát!
Azért vagyunk itt, hogy megmutassuk: minden nemzetnek joga van az élethez és a fejlődéshez. Hangosan nemet mondunk az antiszemitizmusra, nemet mondunk az ukránellenességre, nemet mondunk a lengyelellenességre! Aki ezt nem érti, annak nincs helye a nemzetközi közösségben. Aki gyilkol, és áthágja a nemzetközi törvényeket, annak meg kell fizetnie az árat. Soha többé háborút és holokausztot!
Továbbra is elítélünk mindenfajta gyűlöletet, s gondoskodunk róla, hogy az soha többé ne történjen meg. Az oroszok szabadították föl a koncentrációs táborokat, de az oroszok voltak azok is, akik bombázták Babij Jart. (Ezt az ukrán hazugságot éppen egy izraeli újságíró cáfolta meg, de Duda elnöknek erről nincs tudomása – H. J.) Azért jöttünk ide, hogy megmutassuk: a holokauszttal ellentétben, amikor a nácik megsemmisítettek zsidó és lengyel polgárokat, mi soha nem engedjük meg azt, hogy mindez megismétlődjön. Azért jöttünk ide, hogy tiltakozzunk, s megmutassuk: számunkra nem elfogadott az, hogy mindez megtörténjen az ukrán néppel. Aki gyilkol, s megsérti a nemzetközi jogot, kénytelen lesz a súlyos büntetést elviselni – mondta „emlékbeszédében” Andzej Duda lengyel államelnök.
Zoom
Andrzej Duda a menetelők között (fotó: EPA)
H. J. – Kuruc.info