Börtönbüntetéseket szabtak ki vasárnap Jordániában a tizenhárom halálos áldozattal járt akabai klórgázszivárgás felelőseire.
Az illetékes akabai büntetőtörvényszék egyenként 3 év börtönnel sújtott öt férfit, akiket a biztonsági előírások figyelmen kívül hagyása címén ítéltek el. Öt másik vádlottat kellő bizonyítékok hiányában felmentettek.
Az elítéltek sorában van az államilag üzemeltetett akabai kikötő forgalmának lebonyolításáért felelős vezető, a be- és kirakodási munkálatok felügyelője, valamint a biztonságért felelős tisztségviselő.
A kikötőt üzemeltető vállalatot emellett 3000 jordániai dinár (1,4 millió forint) bírság megfizetésére kötelezték.
A per tavaly július óta zajlott.
A Vörös-tenger északi csücskén található kikötővárosban 2022. június 27-én rakodási munkálatok közben léket kapott egy klórgázzal teli tartály. A mérgező gázból nagy mennyiségben szivárgott ki a levegőbe. A tizenhárom halott mellett 260-an egészségkárosodást szenvedtek.
A jordániai állami televízióban mutatott felvételeken egy darut lehetett látni, amelyről a tartály leszakadt és egy hajó fedélzetének ütközve felrepedt. Az ammáni kormány megbízásából indított vizsgálat később fényt derített arra, hogy a 25 tonnás tartály súlya meghaladta a daru tartóköteleinek maximális teherbírását.
(MTI)