A Fülöp-szigetek megvizsgálja a Nemzetközi Büntetőbírósághoz (ICC) való visszatérés lehetőségét - jelentette ki pénteken ifjabb Ferdinand Marcos Fülöp-szigeteki elnök.
"Felmerült a kérdés, hogy vissza kell-e térnünk a Nemzetközi Büntetőbírósághoz. (...) Most tovább tanulmányozzuk a témát, és meglátjuk, hogy mik a lehetőségeink" - mondta Marcos elnök újságíróknak.
A Fülöp-szigetek 2019-ben lépett ki az ICC-ből, mivel Rodrigo Duterte akkori elnök előítéletességgel vádolta meg a hágai székhelyű intézményt, amely előzetes vizsgálatot indított országa ellen a több ezer halálos áldozatot követelő kábítószer-ellenes rendőrségi akciók miatt. Azonban a fellebbviteli törvényszék úgy döntött, hogy a hágai ügyészek továbbra is rendelkeznek joghatósággal az állítólagos bűncselekmények kivizsgálása felett, mivel azok akkor történtek, amikor a távol-keleti szigetország még az ICC tagja volt.
Marcos szerint a hatáskör és a szuverenitás kérdései még mindig "problémát" jelentenek a Fülöp-szigetek számára.
"Amennyiben meg tudnánk oldani ezeket a problémákat, akkor más lenne a helyzet, de ezek alapvető kérdések" - mondta.
Az ICC 2021 szeptemberében engedélyezte a vizsgálatot a 2016 és 2022 között, Rodrigo Duterte kormányzása idején folytatott kábítószer-ellenes kampány ügyében, amelyben a bűnüldöző szervek emberek ezreit ölték meg, ami a bírák szerint emberiesség elleni bűncselekmények minősülhet. A nyomozást 2021 novemberében Manila kérésére felfüggesztették, de idén januárban az ICC bejelentette, hogy újranyitja a nyomozást, mivel nem találta megfelelőnek a Fülöp-szigeteki vizsgálatokat.
A Fülöp-szigetek fellebbezést nyújtott be, de ezt a hágai székhelyű testület fellebbviteli törvényszéke júliusban elutasította, engedélyezve ezzel a "drogellenes háború" keretében elkövetett tömeges emberölések kivizsgálásának folytatását.
Az ország kongresszusának alsóháza már a héten megkezdte a meghallgatásokat, és a képviselők sürgetik a kormányt, hogy működjön együtt az ICC ügyészével. Az ellenzéki törvényhozók Duterte egyik televíziós nyilatkozatát idézték, amelyben a volt elnök elismerte, hogy titkosszolgálati forrásokból finanszírozott bírósági eljárás nélküli gyilkosságokat, amikor még a Fülöp-szigetek déli részén található Davao város polgármestere volt.
A meghallgatások miatt nemtetszését fejezte ki Marcos alelnöke, Sara Duterte-Carpio, a volt elnök lánya, aki szerint az ICC-vizsgálat engedélyezése "nyilvánvalóan alkotmányellenes". A volt elnök szóvivője szerint pedig hiába tér vissza az ország az ICC-hez, a kábítószer-ellenes háborút nem lehet kivizsgálni, mivel "az ideiglenes hatáskör 2019-ben elveszett".
(MTI)