Venezuelában újabb két ellenzékit vettek őrizetbe vasárnap, miután Maria Corina Machado ellenzéki vezető pénteken találkozót tartott a július 28-i elnökválasztás előtt - közölték ellenzéki pártok.
A hatóságok egyelőre nem erősítették meg és nem kommentálták a letartóztatásokat.
Ambar Marquez és Victor Castillo, Maria Corina Machado kampányközpontja két tagjának letartóztatása egy nappal azután történt Portuguesa államban, hogy őrizetbe vették Oscar Castaneda aktivistát is, aki pénteken felszólalt az ellenzéki gyűlésen.
"Ezzel az elmúlt 24 órában három kádert tartóztattak le" - írta Machado asszony pártja, a Vente Venezuela az X-en.
Oscar Castaneda és Victor Castillo a Vente Venezuela tagjai, míg Ambar Marquez a szintén ellenzéki Primero Justicia (PJ) párthoz tartozik.
"A rezsim ismét megmutatta elnyomó és erőszakos természetét azzal, hogy elragadott három aktivistát Portuguesa államból" - közölte a PJ az X-en.
A letartóztatásokat megelőzően január óta hét ellenzéki vezetőt - akiket összeesküvéssel vádolnak - vettek őrizetbe, míg hat másik, ugyanezzel a váddal megvádolt személy az argentin nagykövet rezidenciáján keresett menedéket.
Az ellenzék hónapok óta elítéli azt a stratégiát, amely letartóztatásokkal, bírósági eljárásokkal és az elnökválasztási verseny akadályozásával zaklatja az ellenzéket.
Machadót, az ellenzéki előválasztás győztesét és a közvélemény-kutatások favoritját választásra alkalmatlannak nyilvánította a hatalom. Az ellenzék sikertelenül próbált meg egy azonos keresztnevű akadémikust, Corina Yorist regisztráltatni a helyére, majd a 74 éves Edmundo Gonzalez Urrutia diplomatát.
Más lehetséges megoldás híján az ellenzék és Machado végül a volt nagykövet végleges jelöltségét érvényesítette, aki a hivatalban lévő elnökkel, Nicolas Maduróval száll szembe.
Maduro harmadik hatéves elnöki mandátumára pályázik.
(MTI)