Nyílt levél Rogán Antalnak, a Fidesz frakcióvezetőjének
Tisztelt Rogán Antal úr! Tisztelt frakcióvezető társam!
A múlt héten Gyöngyös polgármestere, Faragó László úr aláírta a képviselő-jelölti ajánlóívemet. Erre Ön mint a Fidesz frakcióvezetője azt nyilatkozta: ez volt Faragó úr utolsó dobása, ilyet nem lehet tenni, és nem fogják támogatni őt legközelebb a választásokon.

Engedje meg, hogy röviden megvilágítsam a történteket, hiszen átgondolatlan mondatai minden kétséget kizárólag csak információhiányból fakadhatnak. Képtelen lennék elhinni, hogy egy olyan elkötelezett demokrata, amilyen ön, így gondolkodik. Szeretném önt hozzásegíteni, hogy tévedését belássa, és megkövesse a város polgármesterét.
1. A választójogi törvényt, amely lehetővé teszi, hogy egy állampolgár több jelölt indulásához is hozzájárulhasson aláírásával, nos, szeretném emlékeztetni: ezt önök hozták. Ön személy szerint többször érvelt az Országgyűlésben ennek az intézménynek a nagyszerűsége mellett. Ugye nem változott meg az álláspontja azóta? Éppen ön lenne az első, akinek nem tetszik a fideszes gyakorlat?
2. Az, hogy valaki több jelöltnek is aláír, egyáltalán nem jelenti, hogy bármelyikre szavazni is köteles. Faragó László polgármester úr támogatta a Fidesz jelöltjének az ívét is. Én speciel ezért semmi rosszat nem érzek iránta, sőt, tisztelem, hogy polgármesterként igyekszik a pártpolitika fölé emelkedni. Hogy melyik jelöltre fog szavazni? Én nem tudom. Nem is kérdeztem. Ön esetleg tud erről valamit? Ha igen, ne mondja el, mert nem érdekel. Ezt én a polgármester úr magánügyének tartom, és bármi is legyen az álláspontja, azt tiszteletben tartom. Ez már nem a kommunizmus, ugye?

3. Faragó Lászlóval 30 éve ismerjük egymást. Általános iskolában a felesége volt az énektanárom, a két család pedig pár háznyira lakik egymásról. Ugye nem gondolja, frakcióvezető úr, hogy 6 évesen már politikai okokból kerestem Faragó úr ismeretségét. Szeretném elmondani önnek, hogy létezik olyan, amikor emberek, bár sok kérdésben más a véleményük, mégis ismerik, tisztelik egymást. Kettőnk kapcsolatát ez a pártok feletti régi ismertség jellemzi.
4. A polgármester úr aláírását egy videóstáb rögzítette, majd az ő engedélye nélkül jelentette meg. Utólag azt mondom, ez hiba volt. Sem őt, sem ezen keresztül a várost nem szerettük volna kellemetlen helyzetbe hozni. Le is szidtam a videósainkat, de ők azt mondták: "Bennünket a jó szándék vezérelt. Csupán bemutattuk, ami történt. Ugye nem gondoljuk komolyan, hogy miután egy pártfüggetlen polgármester több párt jelöltjének is aláír, ebből bármi baj lehet? Ugye nem gondoljuk komolyan, hogy egy olyan törvény miatt, amelyet éppen ők hoztak, az egész várost büntetheti a Fidesz vezetése?" Erre a kérdésre nem tudtam válaszolni, de talán önnek sikerül.
5. Azóta többen is megállítottak Gyöngyösön, hogy nem fogja-e a Fidesz megbüntetni a várost emiatt az eset miatt. Kérem, frakcióvezető úr, nyugtassa meg a város lakóit, hogy ilyenről szó sincs! Tegye helyére a dolgokat, és mondja el egyértelműen: Gyöngyöst nem bünteti meg a Fidesz. A közeljövőben még az eddiginél is árgusabb szemekkel fogom figyelni a térségünket érintő fejlesztések sorsát, és ha bármi arra utaló jelet tapasztalnék, hogy a szülővárosom hátrányt szenved, akkor hangosan fogok tiltakozni. Ebben biztos lehet. Egyúttal remélem, hogy ilyenre nem kerül sor. Bízom a bölcsességében és messze híres elkötelezettségében a demokrácia, a vélemény szabadsága és a saját törvényeik iránt.
Tisztelettel:
Vona Gábor
országgyűlési képviselő
Gyöngyös szülötte
(Fb)