Több árulkodó jele is van annak, ha nem nyíltan pártok által szervezett, de baloldali hátterű eseménnyel, mozgalommal, kezdeményezéssel találkozunk. Ezek között előkelő helyen szerepel az, ha azt a bizonyost a "köztársaság" jelzővel látják el, mert jól tudjuk, hogy belőle csak az Olasz Szociális a jó.
Nincs ez másként a magyar oktatásban sem, amely országunk egyik leggyengébb láncszeme meglehetősen hosszú ideje. Megoldás nincs – a baloldal erőszakos rátelepedésével hogyan is lehetne –, amely konkrét és szakmai javaslatokat pedig a Mi Hazánk megfogalmaz, a Fidesz rendre lesöpri, nyilván nekik kényelmes a kialakult patthelyzet.
Hogy, hogy nem, de a baloldali – rendszerint cseppet sem az oktatásról szóló tiltakozások – melegágya a főváros, s az a Vörösmarty Mihály Gimnázium is itt, pontosabban a nyolcadik kerületben található, ahol kikiáltották a "Vörösmarty Szellemi Köztársaságot". Nem királyságot, monarchiát, kormányzóságot, vagy bármi mást. Nem. Köztársaságot.
Zoom
A szerveződés, amelytől Pintér azonnal becsinál a nadrágjába. Vélhetően az egykori költő sem lelkesedne a névválasztásért (fotó: Budapest VIII. Kerületi Vörösmarty Mihály Gimnázium/Facebook)
Korábban – polgári engedetlenség miatt – kirúgták az iskola egyik tanárát, most pedig, hogy mindenki visszatért a nyári szünetről, nyilván a Szellemi Köztársaság létrehozásában látják az oktatás problémáinak helyreállítását. Hogy ennek mi értelme volt azonkívül, hogy a Telextől megkapták a szokásos tízsorost, magam sem értem.
A megalakulást a tanévnyitón lengették be, a rövid szöveg pedig természetesen tele van olyan "értékteremtő" lózungokkal, amit a liberálisok szeretnek pufogtatni, kiforgatni, persze a valódi jelentéstartalom teljes mellőzésével. Így lett tehát a Vörösmarty gimi olyan intézmény, ahol a munka zsinórmértéke a "gyűlölködés helyett a tisztelet" (értsd: tiszteld a másik "másságát", csak azért, hogy ő hálából homofóbnak nevezhessen), "ostobaság helyett az értelem" (még csak véletlenül se kérdőjelezd meg a balliberális, vagy szalonkonzervatív dogmákat), vagy éppen "hazudozás helyett az őszinteség".
Zoom
Budapesti Vörösmarty Gimnázium (fotó: Klubrádió/KaLász)
Ezek a nagyrészt az érdektelenségig hatoló általánosítások persze "kódolt" üzenetek a kormány "elnyomó politikája" ellen, amelyek sokkal kevésbé szólnak az oktatásról, semmint a "kirekesztésről", vagy a "megfélemlítésről". Ugyanis, ha valóban a közoktatás problémáinak megszüntetése lenne a cél, akkor semmi szükség nem lenne efféle szellemi "műhelyre", főleg nem köztársaságra. Sőt, sokszor a valódi problémát pontosan az rejti, ami számukra a "kirekesztés" tárgykörébe tartozik, mondjuk a szegregáció teljes elvetése, amely a kiilleszkedett "diákokat" elkülöníthetné azoktól, akik esetleg tanulni is szeretnének valamit az iskolában.
A Vörösmarty Szellemi Köztársaság alapító nyilatkozatát a tantestület túlnyomó része aláírta, nyilván most aztán rettenetesen megijedt mindenki a Fidesz háza táján és rögtön megoldanak minden oktatással kapcsolatos problémát.
Ha pedig a Szellemi Köztársaság minden "komoly esély" ellenére mégsem mentené meg az országot, a pénteken kezdődött új tanév egyben új kihívások elé állít szülőt és tanárt egyaránt. Vélhetően tovább mérgesednek majd az oktatás körül kialakult problémák, melyek a helyhatósági választások kampányában is kiéleződnek. Reméljük, a választók nem felejtik el, kik tesznek le valódi megoldási javaslatokat az asztalra.
Ábrahám Barnabás – Kuruc.info