Kedden hozták haza Svájcból azt a csengeri nőt, aki amiatt lett országosan ismert, mert átverte a fideszes Kósa Lajost. Sz. (azaz Szabó) Gáborné, vagy, ahogy egy ország megismerte, Marika, elhitette mindenkivel, hogy óriási vagyont örökölt Svájcból. Marika azt állította, hogy bár az örökség miatt már milliárdos, de egyelőre nem jött meg a pénz, ezért hiteleztek neki jópáran, akik nyilván azóta is futnak a pénzük után.
Zoom
Fotók: Police.hu
Sz. Gábornét nemzetközi elfogatóparancs alapján április 27-én fogták el Svájcban, kedden adták át a magyar rendőröknek Zürichben, ahonnan este repülővel Magyarországra hozták - áll a rendőrségi közleményben.
Zoom
Kósa Lajos úgy került a képbe, hogy Sz. Gáborné egy erről szóló hiteles közjegyzői okirat tanúsága szerinat a 4,3 milliárd eurós (átszámítva 1300 milliárd forintos) örökség kezelését bízta rá a fideszes politikusra, Kósa édesanyjának pedig 2,5 millió eurót (800 millió forintnak megfelelő összeget) akart "ajándékba" adni. A jelek szerint Kósának az nem tűnt fel, hogy 1300 milliárd forintnyi vagyonnal Sz. Gáborné gazdagabb lett volna, mint Csányi Sándor.
Zoom
A csengeri sztori a választási kampány hajrájában robbant ki, a Magyar Nemzet írta meg. Kiderült az is, hogy Sz. Gáborné férje öngyilkos lett. Később a nő Svájcba ment, azzal a szöveggel, hogy intézi az örökséget, amit egyébként a mai napig nem kapott meg. Svájcban fogták el a rendőrök. Egy interjúban azt elismerte, hogy tetemes összeggel tartozik sokaknak.
A 168 Óra információi szerint az asszonyt szerda reggel fél kilenckor hallgatják ki a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai, és valószínűleg kezdeményezni fogják az előzetes letartóztatását. Az egyelőre nem világos, hogy akar-e vallomást tenni, de ha igen, akkor átviszik az előzetes letartóztatást kezdeményező tárgyalásra. Ügyvédje, az egyébként DK-s Helmeczy László a 168 Órának nem tudta megmondani, hogy az asszony hajlandó-e a vallomástételre. Azt állítja viszont, hogy Svájcban tett már vallomást.
Még júniusban Helmeczy László a Független Hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, "papír van a birtokában arról, hogy Kósa Lajos külföldi érdekeltségű vagyoni értékű jogot kapott volna ajándékba. „Nem 100-200 milliósat” - idézte akkor a Független Hírügynökség az ügyvédet. Az ügyvéd akkor egyébként konkrétumot is mondott egy ötvenmillió forintos összeg kapcsán, amit a Kiskun Tender Kft.-től kapott kölcsön, és amely végül bizonyíthatatlan módot eltűnt valakinél, akit amúgy meg is neveztek.
Még ennél is több lesz
Áprilisban a nő is adott interjút a Független Hírügynökségnek. Érdemes így utólag felidézni ez az interjút, mert ebből is látszik, mekkora kamu a történet, amit előadott.
Zoom
A nő ekkoriban áldozatként lett beállítva, mintha menekülnie kellett volna a kirobbanó botrány miatt. A riporter rákérdezett, hogy mit üzen azoknak, akik szurkolnak neki. Erre Sz. Gáborné így válaszolt:
Először is, hogy rám fér. Egyébként pedig teljesen igazunk van, mert mi ezt a pénzt tényleg megkaptuk. Sok jogvita volt, sok mindenről le kellett mondanunk, de a pénzzel mi rendelkezünk, van róla okirat, rendelkezünk vele. Még harminc, vagy hatvan nap, és minden a kezemben lesz.
Aztán jött a szokásos "papírom van róla" duma. Az újságíró rákérdezett, hogy ezek szerint Svájcban intézi az örökségét, mire ő így felelt:
Igen, igen. Az ügyvéd úr – Helmeczy László – meg is kapja folyamatosan ezeket az iratokat, és tartja a kapcsolat a svájci ügyvéddel. Bíróság fogja kiadni nekünk mindenről, hiteles másolatban azokat az ügyiratokat, magyar nyelven, amelyekben szerepelnek az összegek.
De még ezt is tudta überelni. Az újságíró elismételtette vele, hogy 60 napon belül csúcsgazdag lesz, mire Sz. Gáborné meglepőt húzott: "Még a többihez is hozzájutunk" - mondta, majd azt állította, hogy még az 1300 milliárdon felül is van pénz.
(Police.hu - Index nyomán)
Frissítés: rosszul lett a fogdán szegény
Elhalasztották Sz. Gáborné szerda reggeli gyanúsítotti kihallgatását – tudta meg a 24.hu. A csengeri asszony kihallgatását azért nem tudták megtartani, mert rosszul lett a fogdán az éjjel, így kórházba kellett szállítani.
Az asszonyt szerda reggel fél kilenckor hallgatták volna ki Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóiroda Aradi utcai épületében, de a kihallgatása elmaradt.
"Kórházba vitték az éjjel, mert rosszul érezte magát. Úgy tudom, hogy a gyomorpanaszok miatt vitték be" – mondta a lapnak Helmeczy László, a nő ügyvédje, hozzátéve, a törvény szerint 24 órán belül ki kell hallgatni az ügyfelét, és 72 órán belül el kell rendelni az előzetes letartóztatását, ha le akarják tartóztatni. Az ügyvéd szerint az orvos fogja eldönteni, hogy mikor lehet kihallgatni az ügyfelét.
Később frissítésében a lap azt írta, a csengeri asszony betegsége nem annyira súlyos, hogy ne lehetne kihallgatni, ezért erre várhatóan a kórházban még ma sor kerül.
2. frissítés: Kósa meghallgatását indítványozták
Betegsége ellenére sem úszta meg a gyanúsítotti kihallgatást Sz. Gáborné. A csengeri örökösnőt ügyvédje jelenlétében, a Péterfy Sándor utcai kórházban hallgatták ki – írja a 24.hu.
Kiderült, hogy nem olyan súlyos a csengeri asszony betegsége, ami miatt ne lehetne kihallgatni, ezért a nyomozók és az ügyvéd szerda délelőtt tizenegykor bementek hozzá a Péterfy Sándor utcai kórházba. Az ügyvéd azt tanácsolta ügyfelének, hogy tegyen vallomást, és ez meg is történt. A három és félórás gyanúsítotti kihallgatás után Helmeczy azt mondta:
Nem részletesen, de tett vallomást. Ügyfelem a vallomásában azt állította, hogy a hagyaték létezik, és nem csapott be senkit. Kósa Lajossal kapcsolatban azt mondta, ő is tudja igazolni, hogy nem csaló, és létezik ez a hagyaték, hiszen látta a dokumentumokat, és intézkedett is a hagyatékkal kapcsolatban. Ezért indítványoztuk a politikus meghallgatását.
Az ügyvéd állítása szerint ügyfele a feljelentő Kiskun Tender Kft.-vel kapcsolatban azt állította a vallomásában, hogy ő és családja sem kért kért pénzt a cégtől. A nő betegségével kapcsolatban pedig annyit mondott, hogy már jobban van, ezért várhatóan még ma visszaszállítják az Aradi utcai fogdába.
Korábban írtuk: