40 ezer forint kártérítést kell fizetnie annak a nőnek, aki egy fekete filctollal ikszeket rajzolt a ferencvárosi BLM-szobrot eltakaró szélsőjobbosok plakátjaira – írja a 444 nyomán a fajtársi Telex.
Zoom
A ferencvárosi BLM-szobrot eltakaró aktivisták 2021. április 1-jén (fotó: Huszti István / Telex)
Tavasszal nagy ügy lett abból, hogy a Ferencvárosi Önkormányzat egy street art-pályázat után néhány szobrot pár hétig kihelyezett a kerület köztereire. A kiállított szobrok egyike volt Szalay Péter BLM-es alkotása (a mű valódi címe: Prizma), ami a New York-i Szabadságszobor térdelő, szivárványszínű parafrázisa volt.
A szobrot április elsején állították fel a Ferenc téren, ami után nem sokkal – ahogy azt előre be is jelentették – megjelentek a Mi Hazánk és a Légió Hungária aktivistái, és négy oldalról OSB-lapokkal takarták el a szobrot, a lapokra pedig a saját plakátjaikat ragasztották ki.
A szobor átadóján ott volt Timár Magdolna, akinek egyik művét szintén kiállították a kerületben. Amikor közelebbről is meglátta a véleménye szerint gyűlöletkeltő plakátokat, annyira felhúzta magát, hogy egy közeli boltban egyből vett egy fekete filcet, amivel aztán három plakátra is egy nagy ikszet rajzolt. Állítása szerint "a szélsőjobbos aktivisták eközben végig szidalmazták, majd a téren lévő rendőröknek kiáltozták, hogy megrongálták a plakátjaikat".
A rendőrök ekkor léptek oda hozzájuk, és szépen igazoltatták. Két-három héttel később idézést kapott, ami után kihallgatták a rendőrség szabálysértési osztályán, részletes vallomást tett, amiben elismerte, hogy tényleg ikszet rajzolt a három plakátra. Négy hónappal később, augusztus 11-én aztán levelet kapott a Pesti Központi Kerületi Bíróságtól, amiben arról értesítették, hogy figyelmeztetésben részesítik, illetve a plakát tulajdonosa által bemondott kárösszeget elfogadva 40 ezer forint kártérítésre ítélik.
A Mi Hazánk sajtófőnöke, Kisberk Szabolcs a 444-nek megerősítette, hogy egyetlen aktivistájuk ellen sem indult semmilyen eljárás a szobor eltakarása miatt. Később aztán festékkel leöntötték, majd a Légió Hungária tagjai össze is törték a szobrot, ebben az ügyben már indult rendőrségi eljárás.
A Magdolna nevű libsi a Kétfarkú Kutyapárt "passzivistája" (ahogy egészen véletlenül a "szoborállító" polgármester, Baranyi Krisztina is kutyapártos), de elmondása szerint a szoboravatón "érdeklődő helyiként" vett részt. A kerületi bíróság döntése ellen nem fellebbezhet, de nyolc napon belül kezdeményezheti, hogy az ügyben bírósági tárgyalást tartsanak, mivel ezt az ítéletet még anélkül hozták meg. A kártérítés miatt már felvette a kapcsolatot - természetesen - a TASZ-szal, és a tanácsaik alapján valószínűnek tartja, hogy belevág a tárgyalásba. Kovács Gergely, a Kutyapárt elnöke azt mondta, hogy ha passzivistájuknak végül jogerősen fizetnie kell, akkor az MKKP kifizeti helyette az összeget.