A lassan egy évtizede tartó állóháború és a folyamatos feszültség mára tapintható, hiszen olyan folyamatok indultak el, amelyek az idő előrehaladtával öngenerálóvá válnak, s amennyiben ezt az érintett felek nem előzik meg, vagy nem tesznek meg mindent, hogy elkerüljék a konfliktus kiteljesedését, akkor az minden bizonnyal be is fog következni. A térség megtelt bizonytalansággal, a puskapor szárazságú tényekkel, melyeknek csak egy apró kis szikra kell, hogy berobbanjanak.
Zoom
Az orosz csapatmozgásoknak, a titkosszolgálati jelentéseknek nagy fontosságot tulajdonítva, az ukrán parlament egy esetleges február 16-án bekövetkező orosz katonai támadástól tartva, rendkívüli állapotot szeretett volna bevezetni, de a csaknem négyszáz képviselőből mindössze huszonnégyen jelentek meg az ülésen. A többi képviselő, mint ahogy a közszolgák közül is sok, külföldre menekült. Egyre több ország rendeli vissza diplomatáit, hívja haza állampolgárait, miközben már szinte egyáltalán nem járnak a repülők - az európai biztosítók nem fedezik az esetleges károkat -, munkaszüneti napot rendeltek el február 16-ra, az amerikai nagykövetség elhagyta kijevi kirendeltségét, Németország 150 millió euró gyorskölcsönről kezeskedett, fellobogózzák az országot, fegyverismeretre oktatják a fővárosban a polgári lakosságot, s felkészülnek a harcra. Zelenszkij szózatot intézett népéhez, melyben harcra kér, s biztosítja őket, hogy országuk hadereje erős.
Hazánk külügyminisztere kanadai kollégájával tárgyalt állampolgárai esetleges kimenekítéséről, Lettország menekülttáborok létrehozását tervezi, és a lengyelek is felkészülnek. A Honvédelmi Minisztériumnak állítólag van kimenekítési terve a kárpátaljai magyarok számára, bár a terv részletei nem ismertek.
A Mi Hazánk álláspontja, hogy nekünk messze el kell kerülni ezt a háborút, hiszen ahhoz semmi közünk, nem is asszisztálhatunk benne, nem lehetünk egy újabb vesztes háború kárvallottjai. Éppen ezért egyik fél felvonulási területe sem szeretnénk lenni, nem kérünk se NATO-csapatokat, se újabb 40 évig tartó orosz védelmet. Nekünk egyértelműen hazánk, nemzettestvéreink biztonsága az első, éppen ezért felhívjuk a magyar kormány figyelmét, hogy mindent tegyen meg védelmük érdekében! Ha a háború mégis bekövetkezik, és ennek következtében Ukrajna területi integritása megszűnik, akkor a mindenkori magyar kormánynak egyértelműsíteni kell, hogy az érvényes 1991-es népszavazás értelmében és a jogtalan és igazságtalan trianoni diktátumot figyelmen kívül hagyva Kárpátaljára igényt tartunk, mert Kárpátalja a mi hazánk, de az ukránok háborújához semmi közünk! - írja közleményében Dócs Dávid, a Mi Hazánk alelnöke.