A Gallup felmérése szerint a Fidesz elsöprő győzelmet arathat az EP-választáson. A kisebb pártok közül a Jobbiknak van esélye a bejutásra.

Reméljük, a "helyesírás" nem a munka komolyságát tükrözi
A Gallup felmérése szerint a választás előtt körülbelül egy hónappal a megkérdezettek 46% állította, hogy "egészen biztosan" részt vesz majd a júniusi Európai Parlamenti voksoláson. További kérdések alapján a jelenleg leginkább valószínűsíthető részvétel - ha "most vasárnap" lenne a választás - minimum 36%-os. Ez csak kis mértékben marad el a 2004-es részvételtől (38.5%).
A Fidesz-KDNP listája elsöprő győzelmet arathat; a május eleji adatok alapján a szavazatok 68%-ra a részvételüket abszolút biztosra ígérők között. Az MSZP messze lemaradva a szavazatok 21-22%-át szerezheti meg. (Az összes megkérdezett körében 40 százalékos a Fidesz-KDNP és 11 százalékos az MSZP támogatottsága.)
A Gallup mérése szerint a kisebb pártok közül egyedül a Jobbiknak van jó esélye arra, hogy elérje az EP választásokon is alkalmazott 5%-os küszöböt és így EP-mandátumhoz jusson. A jelen mérés szerint a biztos szavazó pártválasztók 4%-a voksolna rájuk. Azok körében azonban, akik abszolút biztosra ígérik a részvételüket, a Jobbik a kampány elején már átlépi az 5%-os küszöböt. A Jobbik jelenlegi szavazói között a legtöbben azok vannak, akik a 2006-os választáson nem szavaztak, és az MSZP csalódott szavazói valamennyivel magasabb arányban vannak közöttük, mint a Fidesztől elpártoltak.
Jóval kevésbé elkötelezett az EP-választáson külön listán induló kis parlamenti pártok támogatói köre. Az MDF szimpatizánsainak valamivel több, míg az SZDSZ tábornak pedig csak valamivel kevesebb, mint a fele veszi biztosra a részvételét a voksoláson (55% és 48%). A két párt táborának motiváltsága tekintetében fontos adalék, hogy az MDF szimpatizánsainak a fele gondolja most úgy, hogy minden körülmények között részt fog venni a szavazáson, míg az SZDSZ szimpatizánsainak kilenctizede ezt nem állítja abszolút biztosra. Amennyiben valóban ez lesz a helyzet a választás napján is, akkor az MDF esetleg elérheti a leadott szavazatok 2%-át, míg az SZDSZ esetében az eredmény akár 1% körüli is lehet.
A jelenleg nem parlamenti kis pártok közül a Lehet Más a Politika - Humanista Párt közös listájának támogatói tábora a teljes népességen belül nagyon kicsi (0.7%), de rendkívül elkötelezett is (83% ígéri biztosra a részvételt és 80% várhatóan tényleg el is megy majd). A kampány kezdetén a képzeletbeli szavazatok 1%-ára, az elkötelezettséget is figyelembe véve esetleg 2%-ára volna elég a jelenlegi támogatottságuk, ami nagyságrendileg a parlamenti kis pártokhoz hasonló induló poziciót jelent.
A felmérés az MCF Roma Összefogás listáját támogató személyt nem talált, a Munkáspárt bázisa pedig hasonlóan a korábbi évtized mérési tapasztalataihoz, valamivel kevesebb mint 1%-os.
(InfoRádió nyomán)
Kapcsolódó: