Kiszállt az Európai Bizottság Európai Csalás Elleni Hivatala (OLAF) a Simicska Lajos tulajdonában álló Közgép Zrt.-hez – értesült a HVG.
Helyszíni ellenőrzést végeztek az Európai Bizottság Európai Csalás Elleni Hivatalának (OLAF) munkatársai múlt héten a Simicska Lajos tulajdonában álló Közgép Zrt. budapesti székházában - írja a lap. Információjuk szerint az OLAF munkatársai múlt hét kedden szálltak ki a Középhez. Megkeresésükre a cégnél nem cáfolták értesülésüket, de nem kívántak nyilatkozni. Így azt sem tudták meg, igaz-e, hogy az OLAF iratokat foglalt le, számítógépeket zárolt a Középnél.
A Közgép kétségkívül a második Orbán-kormány kedvenc cége, a társaság – mint azt az Origo nemrég megírta – tavaly 55,6 milliárd forintos árbevétel mellett 2,9 milliárd forint osztalékot fizet idén a tulajdonosoknak. A cég árbevétele egyébként szépen emelkedik az utóbbi években: míg 2009-ben 43, 2010-ben 48 milliárdot értek el. Mindebben nagy szerepe van annak, hogy a Közgép úgy tűnik, mindét politikai oldal kedvence: a cég nyerte el a liberális városvezetés alatt a Margit híd felújítását például. Igazán azonban a kormányváltás után szaladt meg a Közgépnek, mint a Magyar Narancs kiszámolta, a választások óta több mint 200 milliárd forintnyi megbízást nyertek el, köztük olyanokat is, mint egy vasúti infrastruktúra-fejlesztés Záhony térségében 14,5 milliárd forintért.
A HVG úgy tudja, múlt héten egy másik budapesti cégnél, a Provital Zrt.-nél is kint jártak az OLAF munkatársai. A társaság egyelőre nem kívánta kommentálni az értesülést, választ keddre ígérnek.
A Provital Zrt. szerződésben áll a fideszes vezetésű józsefvárosi önkormányzattal, legutóbb pedig egy éves szerződést kötött az agrártárcával „közbeszerzési tanácsadói és jogi tanácsadói tevékenységre” közel harmincmillió forintért. A cég üzemelteti a kozbeszerzes.com nevű weboldalt is, ahol a társaság elérhetőségén kívül semmilyen más információ nem található. Ahogy az az OLAF honlapjáról is kiderül, az EU Csalás Elleni Hivatala nem rendelkezik igazságszolgáltatási hatáskörrel. Igazgatási és vizsgálati szolgálatként a vizsgálat lefolytatása után csak ajánlásokat tehet. Az OLAF ezen kívül nyomon követő intézkedéseket indítványozhat, valamint felkérheti az uniós és a tagállami hatóságokat az együttműködésre.
Az OLAF jogosult arra, hogy belső vizsgálatokat folytasson bármelyik európai intézménynél, illetve minden, az EU költségvetéséből finanszírozott szervnél; külső vizsgálatokat folytasson a tagállamokban bárhol, ahol uniós pénzek forognak kockán. E célból az OLAF az adott tagállam, illetve harmadik ország illetékes hatóságaival szoros együttműködésben helyszíni ellenőrzéseket és vizsgálatokat végezhet a gazdasági szereplők telephelyein.
(HVG nyomán)
Kapcsolódó: