Miután megtudtuk, hogy a legnagyobb magyar huszártábornok, Hadik András "szlovák" volt, most kiderült, hogy a leghosszabban szolgáló magyar huszár, Skultéty László szintén a tótok nagy családját gyarapítja. Lassan kiderül, hogy semmi közünk sincs a huszárokhoz...
Skultéty László nevét a tót "történészek" Ladislav Skultéty-Gábrisnak írják (a kalapos s betűjükkel). Az írásaikban megemlítik apját, akit szerintük Juraj (magyarul György) Gábrisnak hívtak. Egyrészt meglehetősen érdekes, hogy az apja vezetékneve mellé honnan kapta volna a másik vezetéknevét, másrészt a magyar történetírásban csak Skultéty névforma alatt szerepel.
A "bizonyíték" a "szlovák" származásra ezúttal is az, hogy Skultéty Felvidéken született, Hegyesmajtényben, ami ma sajnos az úgynevezett Szlovákiában található. A tót Wikipédia egyenesen úgy írja, hogy "Szlovákiában" született, amely akkor "Uhorsko" volt. A cikkben tényként kezelik, hogy "szlovák katona", huszár volt, az egyik valaha leghosszabban szolgált katona a világon.
A Szlovák Köztársaság Hadügyminisztériumának a honlapján is találkozhatunk egy írással, mégpedig a minisztérium hivatalos lapjában, az Obranában (Védelem). Itt nem említik a nemzetiségét, de ilyenkor magától értetődő, hogy szlovák volt, különben egy ilyen lapban nem foglalkoznának vele, főképp, ha magyar.
Zoom
Ugyanez a cikk, mely doc. PhDr. Vladimír Seges PhD "történész" tollából való, megjelent a tót Katonai Történeti Intézet honlapján is a "szlovák hadtörténet személyiségei" részben:
Zoom
Úgyszintén benne van az osobnosti.sk (személyiségek) adattárban is, ahol "Szlovákia" legjelentősebb személyiségeit gyűjtik össze:
Zoom
És sorolhatnánk tovább, pl. ebben a Hadvezérek nevű könyv bemutatójában is így írnak: Tudta, hogy egy hadseregben a leghosszabb ideig szolgáló katona egy 18. században élő szlovák volt, Ladislav Skultéty-Gabris?
A tót Határőrség Múzeumának honlapján is a Leghíresebb szlovákok a világ hadseregeiben szócikk alatt szerepel a magyar huszár!
Szülőfaluja 2003-ban emelt neki emléktáblát (csak szlovák nyelven): "A világ legidősebb katonája és huszárja 81 évet élt le a császári zászlótartók szolgálatában":
Zoom
A végén azért nézzük meg a valóságot is:

Skultéty László 1738. június 27-én született a Trencsén vármegyei Hegyesmajtényban. Már apja is huszár volt, aki felesége halála után, 1750-ben a Ghillányi-huszárezredbe (1752-től Hadik huszárezred) vitte ezredfiúnak félárvaságra jutott gyermekét, aki ekkor 12 éves volt. A tűzkeresztségen 18 évesen, egy 1756-57. évi hadjáratban esett át, amelynek során a magyar huszárok Hadik András huszárezredes vezetésével elfoglalták és megsarcolták Berlint. Innen kezdve aztán végigharcolta a Habsburg Birodalom valamennyi háborúját, küzdött franciák, törökök, olaszok, poroszok és oroszok ellen, összesen 22 hadjáratban vett részt. 1832-ben, 95 évesen, szolgálatának 81. évében hunyt el Aradon.
Sírja az új-aradi temetőben van. Első síremlékét még volt parancsnoka állíttatta neki, ezt a cserélte fel a város 1898-ban egy díszesebb obeliszkkel.
Garay János1843-ban írt róla elbeszélő költeményt Az obsitos címmel. Ebben a kiszolgált huszár, Háry János mint a magyar nép vágyait valóra váltó császári katona jelenik meg, aki részt vesz az európai háborúkban, és hőstetteket visz véghez. Kodály Zoltán 1926-ban zenésítette meg a költeményt. Négy kalandba sűrítette a cselekményt. Háry János, a magyar nép fia, vitéz katona, aki a jó sorsban is hű marad hazájához.
1900-ban a párizsi világkiállításon a magyar pavilon központi része a huszárságról szóló kiállítás volt, amelyben Skultéty Lászlóról is megemlékeztek.
Életéről könyvet írt Safáry Endre és Zachar József Nyolcvan nyár nyeregben címmel, amely 1992-ben jelent meg az Ikva Kiadónál.
Arcképe része a Somogyi Győző festőművész által megfestett Magyar hősök arcképcsarnokának, amely a száz legvitézebb magyar katonát ábrázolja. 2008. óta az arcképcsarnok Kőszegen, a Jurisics vár galériájában látható.
(Kuruc.info - olvasónktól)
További tót történelemhamisítások: