Közel-keleti keresztény vallási vezetők arra szólították fel kedden a nemzetközi közösséget, hogy vessenek be szárazföldi csapatokat az Irakban és Szíriában előrenyomuló, Iszlám Állam (IÁ) nevű szunnita terrorszervezet elleni harc részeként.
A nyolc vallási elöljáró Genfben tartott sajtótájékoztatót, miután a Vatikán ENSZ-nagykövetének kezdeményezésére megbeszélést folytattak a közel-keleti keresztények helyzetéről. "A bombázás nagyon veszélyes, ártatlan embereket ölhet, lerombolhatja az infrastruktúrát, és rokonszenvet ébreszthet az IÁ iránt" - figyelmeztetett Louis-Raphael Sako iraki káld pátriárka, aki szerint nemzetközi csapatokat kell vezényelni a térségbe. Hozzátette, hogy "az Arab Ligának is részt kellene vennie az akcióban, ez ugyanis elsősorban az arab államok felelőssége".
A találkozó résztvevői arra sürgették a térségbeli arab országok kormányait, hogy töltsenek be vezető szerepet a szélsőséges csoportosulás elleni küzdelemben, a muzulmán vallási hatóságokat pedig arra szólították fel, hogy ne csak a muszlimok elleni gyilkosságokat tiltsák fatvában (vallási rendeletben). A keresztény vezetők szerint az arab országok reakciója eddig meglehetősen "bátortalan" volt. "A keresztények és a többi kisebbség helyzete is rettenetes az Iszlám Állam mészárlásai közepette, veszélyben van a jövőnk a térségben" - szögezte le az antióchiai görög-ortodox pátriárka. "Az arab országok vezetőinek és az Arab Ligának tennie kell valamit" - mondta.
Sako pátriárka szerint Irakban több mint kétezer keresztényt gyilkoltak meg az IÁ fegyveresei, 170 ezren pedig lakóhelyük elhagyására kényszerültek. A vallási vezető közölte, hogy harminc évvel ezelőtt a keresztény lakosság aránya 20 százalék körül volt a Közel-Keleten, ez a szám ezzel szemben ma mindössze 8 százalék. Szerinte jelenleg mintegy 50 ezer iraki keresztény akarja elhagyni az országot.
(MTI)