Az iszlám jogrend, a saria értelmében a terrorizmus "égbekiáltó bűn", elkövetőit példásan meg kell büntetni - szögezte le szerdán kiadott közleményében Szaúd-Arábia legfelső vallási tanácsa.
A testület, amely az arab-félszigeti országban egyedüli szervként jogosult vallási rendeletek (fatvák) és iszlám jogi szakvélemény kiadására, még sohasem fogalmazott meg ilyen kemény álláspontot az iszlamista radikalizmussal és az Iszlám Állam (IÁ) nevű szunnita szervezet tevékenységével kapcsolatban. Rijád néhány nappal ezelőtt több más arab országgal együtt Dzsiddában ígéretet tett arra, hogy segíti az Egyesült Államokat a Szíriában és Irakban is előretörő IÁ elleni harcban.
A szaúdi legfelső vallási tanács az állami médiában megjelent közleményében nem tért ki arra, pontosan milyen büntetéseket is szánna a terroristáknak, mindenesetre leszögezte, hogy a szankcióknak elrettentő hatásúaknak kell lenniük. Az arab királyságban a súlyosnak ítélt bűncselekményekért halálbüntetés jár.
A Koránból idéző és Mohamed próféta szavaira hivatkozó közlemény szerint a 21 tagú vallási tanács megtiltja a szélsőségesek anyagi támogatását és a fiatalok terrorcselekményekre buzdítását is. A dokumentum aláírói hangoztatták: a terrorizmust igazoló fatvák és vélemények nem megengedhetők, azok "a sátán parancsai".
A szaúdi főmufti az utóbbi hetekben már többször is az iszlám első számú ellenségének nyilvánította az Iszlám Állam és az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat harcosait.
Iraki kormányfő: Szíriára is ki kell terjeszteni a szélsőségesek elleni harcot
Iraknak nincs szüksége külföldi szárazföldi katonai támogatásra az Iszlám Állam (IÁ) nevű szunnita terrorszervezet elleni harcban, ugyanakkor az immár nemzetközi küzdelmet ki kell terjeszteni a szomszédos Szíria területére is - jelentette ki az iraki kormányfő szerdán.
Haider el-Abádi az AP amerikai hírügynökségnek adott interjújában elmondta, hogy soha nem fog véget érni az Iszlám Állam elleni harc, ha a terrorcsoportot nem próbálják meg felszámolni Szíriában is.
Szalím el-Dzsabúri parlamenti elnök szerdán azt mondta, az iraki parlament támogatja az IÁ állásai elleni külföldi légicsapásokat, de azoknak - mint hozzátette - pontosaknak kell lenniük, hogy ne legyen civil áldozat, és az infrastruktúrában se keletkezzen kár.
(MTI)