Franciaország formálisan arra kérte az Európai Unió többi tagországát, hogy segítsék az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet elleni harcát, és nyújtsanak katonai támogatást a terrorizmus ellen küzdő francia erőknek - jelentette be Jean-Yves Le Drian francia védelmi miniszter Brüsszelben.

Le Drian az uniós védelmi miniszterek keddi találkozóján a hétvégi párizsi terrortámadások miatt kezdeményezte az Európai Unióról szóló szerződés 42. cikke 7. bekezdésének alkalmazását. Eszerint "egy tagállam felségterületét érő fegyveres támadás esetén a többi tagállamnak kötelessége minden tőle telhető segítséget és támogatást megadni".
Ez az első alkalom, hogy az uniós alapszerződésnek ez a szolidaritási klauzulája alkalmazásra kerül.
"Franciaország kétoldalú támogatást kér európai partnereitől az Iszlám Állam ellen Irakban és Szíriában folyó harchoz, valamint a tagállamok katonai aktivitásának fokozását azokon a műveleti területeken, ahol francia erők teljesítenek szolgálatot" - közölte egy francia védelmi tisztségviselő az AFP francia hírügynökséggel.
Valls: nem tudni, hányan voltak a merénylők
Manuel Valls francia miniszterelnök szerint egyelőre nem ismeretes, hányan követték el a múlt heti 129 áldozattal és több mint 350 sebesülttel járó párizsi merényletsorozatot. A kormányfő szerint Franciaországban és Belgiumban is segíthették a tetteseket.
"Jelenleg nem tudjuk, hogy segítették-e azokat, akik öltek, és akik ezt a szörnyűséget végrehajtották Párizsban". Talán vannak Franciaországban, Belgiumban tettestársak, olyan emberek, akik segítették a mészárlást" - fogalmazott a kormányfő.
"Most a nyomozásra kell koncentrálni. Még nincs meg a teljes kép, és főleg az, hogy hányan vettek részt a péntek este elkövetett merényletekben" - hívta fel a figyelmet Manuel Valls. "Két vagy három csapat volt-e, hogyan mozogtak, mi történt a Stade de France-ban? A nyomozás halad, de a szükséges diszkrécióval" - tette hozzá.
"Nem csak az Iszlám Állam (dzsihadista szervezet) megsemmisítése a cél, hanem az előállítások, a letartóztatások is, és annak megértése, hogy mi történt valójában" - mondta a miniszterelnök.
Az eddigi hivatalos közlések szerint a hét helyszínen, három terrorkommandó által elkövetett támadásokban hét merénylő vesztette életét, hatan felrobbantották magukat, egy emberrel pedig a kommandósok végeztek. Egy nyolcadik feltételezett támadó, Salah Abdeslam ellen nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Őt azzal gyanúsítják, hogy az utcai lövöldözésekben - amelyekben 39-en vesztették életüket -, vett részt.
A kormányfő belügyminiszteréhez, Bernard Cazeneuve-höz hasonlóan megvédte a titkosszolgálatokat, amelyeket az ellenzék és a sajtó is azzal vádol, hogy hibákat követtek el a francia állampolgárságú dzsihadista elkövetők megfigyelésében. "Soha nem fogják az én számból hallani az elvégzett munka megkérdőjelezését" - mondta Manuel Valls.
(MTI)