Elnököt választott vasárnap Franciaország: a második forduló utáni első becslés szerint Emmanuel Macron mintegy 58 százalékkal nyerheti a választást.
Vasárnap este lezárult a francia elnökválasztás második fordulója.
A választás után a francia nyilvánosságban közölt első becslések szerint az eredmény így alakulhat:
Emmanuel Macron: 58%
Marine Le Pen: 42%
A pontos eredmények a következő órákban fognak folyamatosan beérkezni.
Fölényes győzelmet aratott Emmanuel Macron. Marine Le Pennel szembeni előnye elég nagy ahhoz, hogy egyértelmű legyen, és magabiztosan nekivághasson a következő ciklusának – írja a BBC.
A BCC szerint, „a szélsőjobboldal fenyegetése túlzottnak bizonyult. Mindazonáltal ez még mindig a nacionalista tábor valaha volt legjobb eredménye. A nagyon magas tartózkodási aránnyal és az érvénytelen szavazatokkal együtt megerősíti a megosztott ország benyomását”.
A portál beszámol arról is, hogy Marine Le Pen és a szélsőbaloldali jelölt Jean-Luc Mélenchon – aki kiesett az első fordulóban – megesküdött, hogy elégtételt vesz Macron elnökön a júniusban sorra kerülő parlamenti választásokon.
Marine Le Pen a választási eredmények megállapítása után elmondta, hogy „soha nem fogja elhagyni a franciákat, azonban elismeri vereségét az elnökválasztáson”.
A választás után Mélenchon is megszólalt. A francia elnökválasztás második fordulójának ismeretében azt mondta, „jó hír, hogy Le Pent legyőzték, és hogy Franciaország egyértelműen elutasította, hogy rábízza a jövőjét” – számolt be a Portfolió.
Hozzátette ugyanakkor, hogy „Macron a francia Ötödik Köztársaság történetének leggyengébb szavazataránnyal megválasztott elnöke lett, győzelmét tartózkodások és elrontott szavazatok övezik”.
(Mandiner)