Népszavazást tartottak Oklahoma államban a marihuána "rekreációs célú" (az orvosi jellegű használaton túlmutató) felhasználásának törvényesítéséről, de a résztvevők elutasították a kezdeményezést - derül ki a szerdán ismertetett részeredményekből.
Az Egyesült Államok déli részén fekvő államban a marihuána "rekreációs célú" felhasználása - amelyet számos más államban már legalizáltak - heves ellenállásba ütközött, több vallási vezető, a bűnüldöző szervek tagjai és az ügyészek is tiltakoztak ellene. A törvényessé tétel ellenzője volt szinte az összes republikánus szenátor és Kevin Stitt kormányzó is.
Az engedélyezést ellenző "nem" kampány vezetői a néhai FBI-ügynök Frank Keating, az állam előző republikánus kormányzója, és Terri White, az oklahomai mentálhigiénés intézet korábbi igazgatója voltak. A kampányfinanszírozási jelentések szerint az engedélyezés ellen kampányolók több mint hússzor annyit költöttek a választók meggyőzésére, mint a legalizálás támogatói.
A javasolt törvénymódosítás értelmében rekreációs célra egy uncia (körülbelül 30 gramm) marihuána birtoklása lett volna megengedett a 21 évesnél idősebb állampolgárok számára, és a kábítószer állami engedéllyel rendelkező helyeken lett volna beszerezhető. Az eladásokat pótlólagos jövedéki adóval tervezték terhelni, amellyel az önkormányzati bevételek nőhettek volna.
Oklahomában az orvosi célú marihuánahasználatot már 2018-ban engedélyezték, ott van érvényben az Egyesült Államok egyik legliberálisabb szabályozása. A felnőtt lakosság tíz százaléka már rendelkezik orvosi engedéllyel a vásárláshoz.
A törvény elfogadásával Oklahoma lehetett volna a huszonkettedik amerikai állam, ahol engedélyezik a marihuána rekreációs célú felhasználását, csatlakozva olyan konzervatív államokhoz is, mint Montana és Missouri. Azonban tavaly az Egyesült Államok vallásosabb és konzervatívabb részein több állam is elutasította a rekreációs célú felhasználást, köztük Észak-Dakota, Dél-Dakota és Arkansas. Az első szövetségi állam Kalifornia volt, ahol 1996-ban engedélyezték a marihuána orvosi célokra történő forgalmazását.
Az Egyesült Államokban radikálisan megugrott a marihuána okozta mérgezések száma a gyerekek körében egy tavaly decemberben megjelent kutatás szerint, amely a Clinical Toxicology című szakmai folyóiratban jelent meg. A felmérésből kiderült, hogy a marihuánafogyasztás nyomán orvosi ellátásra szoruló kiskorúak száma 2011-ben indult gyors növekedésnek, és tempója 2017 és 2020 között drámaivá vált. Ezzel párhuzamosan két évtized folyamatainak áttekintéséből az is kiderült, hogy a mértéktelen alkoholfogyasztás miatt orvoshoz kerülő gyerekek száma jelentősen visszaesett. A kábítószer okozta esetek száma 2014-ben lépte át az alkoholmérgezéshez kötődőket.
(MTI)