Magyarország az Európai Unió, Ruanda az afrikai kontinens kapuja - mondta Novák Katalin köztársasági elnök vasárnap, miután megbeszélést folytatott Paul Kagamével, a Ruandai Köztársaság elnökével.
Novák Katalin kiemelte: ez az első alkalom, hogy magyar köztársasági elnök Ruandába látogat, ez tehát mérföldkő lehet a kétoldalú kapcsolatokban. Az államfő elmondta, Ruanda és Magyarország jó példát mutathat arra is, hogyan kell együttműködni a kölcsönös tisztelet alapján, ezért üdvözölte, hogy a megbeszélés eredményeképpen Kagame elnök bejelentette, Ruanda diplomáciai képviseletet nyit Magyarországon.
Novák Katalin elmondta, hogy a találkozó lehetőséget adott arra is, hogy a béke fontosságáról beszéljenek, továbbá az a három dokumentum, amelyet aláírtak, szintén hozzájárulhat a két ország jövőbeni együttműködéséhez.
A résztvevők megállapodásokat írtak alá a Stipendium Hungaricum Program meghosszabbításáról, a magyar-ruandai nukleáris oktatásról, valamint egy finanszírozási megállapodást segélyhitel programban megvalósítandó vízipari projektről 52 millió dollár (több mint 18 milliárd forint) értékben.
Zoom
Novák Katalin köztársasági elnök európai történelem tanórán vesz részt a ruandai Nyanzában, az általános és középiskolában (Nyanza École Secondaire) 2023. július 15-én (kép: MTI/Balogh Zoltán)
Az ösztöndíjakról Novák Katalin elmondta: nagy igény van erre a magas szintű képzésre, és a mostani aláírásnak köszönhetően az elkövetkező három évben 60 kiválasztott ruandai hallgató számára tudnak ösztöndíjat kínálni. Felidézte: lehetősége volt ellátogatni a nyanzai iskolába, így személyesen láthatta, hogyan tudunk hozzájárulni a diákok mindennapi életéhez.
Megemlítette továbbá Hungary Helps Programot is. Mit mondta, Magyarország az egész világon hozzájárul a humanitárius programokhoz, 2017 óta már 300 humanitárius segélyt nyújtottunk 54 országban, amelyek értéke több mint 100 millió amerikai dollár volt. Novák Katalin kiemelte: Magyarország úgy szeretne hozzájárulni a fejlődéshez, hogy megkérdezzük, mire van szükség.
A köztársasági elnök szólt az Európát sújtó migrációról, amelyet véleménye szerint úgy lehet megállítani, ha a helyszínen nyújtunk segítséget, erre szolgál a Hungary Helps program is.
Hozzátette: a két ország gazdasági együttműködése erősebb, mint korábban, de még mindig van mozgástér. Mint mondta, reméli, hogy a kölcsönös barátsághoz a gazdasági együttműködés is hozzájárul.
Novák Katalin megköszönte a meghívást a Women Deliver 2023 konferenciára, valamint meghívta Paul Kagame elnököt a budapesti demográfiai találkozóra szeptemberben.
Novák Katalin vasárnap az 1994-es ruandai népirtás emlékhelyénél koszorút helyez el, majd Kigali érsekével, Antoine Kambanda kardinálissal találkozik.
(MTI)
Kapcsolódó: