Az osztrák Heimatkurier információi szerint a szombati napon letartóztatták és kiutasították Aargau kantonból az ismert osztrák nacionalistát, Martin Sellnert. Sellner egy konferencián tartott előadást Tegerfelden településen, a Junge Tat (Fiatal cselekvés) nevű nacionalista csoport meghívására, amikor a rendőrség megrohamozta az épületet. Előbb lekapcsolták az áramot, majd benyomultak a terembe. Sellnert letartóztatásba helyezték és gyorsított eljárásban kiutasították és kitoloncolták, mivel a hatóságok szerint "veszélyt jelent a közbiztonságra". A svájci hírszerzés a Junge Tatról azt állapította meg 2021-ben, hogy a csoport "az erőszakhoz folyamodás megemelkedett kockázatát hordozza".
Svájcot általában a demokrácia mintaországának tartják. Martin Sellner előadása körüli bizarr események azt mutatják, hogy ez távolról sem igaz már. Nem sokkal az esemény kezdete után hirtelen megszakadt az áramellátás, mielőtt a fegyveres rendőrök behatoltak a terembe, és késlekedés nélkül letartóztatták az aktivistát.
Videó Sellner letartóztatásáról és elhurcolásáról.
Sellnert ezután a rendőrségre vitték. Ott arról tájékoztatták, hogy „veszélyt jelent a közbiztonságra”, ezért azonnali hatállyal két hónapra kiutasítják Aargau kantonból. Sellnert jelenleg a rendőrség kitoloncolja a szomszédos Zürich kantonba.
Több politikai szerveződés is szolidaritását fejezte ki Sellner iránt. A nemzeti-konzervatív Svájci Néppárt ifjúsági tagozata (Junge SVP) a "demokrácia és a szólásszabadság sötét napjának" nevezte az esetet. Felháborodásának adott hangot a svájci Massvoll mozgalom elnöke, Nicolas Rimoldi is. A rendőrségi razzia visszhangja nem állt meg az alpesi ország határainál, még Elon Musk is bírálta a svájci hatóságok eljárását.
Zoom
Akcióban a "demokrata" erők (fotó: Heimatkurier)
Martin Michael Sellner osztrák jobboldali aktivista és író. Bécsben filozófiát és jogot tanult. 2015-től 2023-ig az osztrák Identitárius Mozgalom (IBÖ) szóvivője volt. Németországban a Neuen Rechten tagjaként is ismert. A baloldal szerint "rasszista" és "antiszemita" álláspontokat propagál. Korábban szolgálatot teljesített az osztrák Bundeswehrben.
Sellner először 2006-ban került a hatóság figyelmébe, amikor David Irving brit történész elítélése elleni akcióként matricákat ragasztott egy ausztriai zsinagógára. A bíróság a tettéért 100 óra közmunkára ítélte egy zsidó temetőben.
2009 és 2011 között az osztrák revizionista, Gottfried Küssel köréhez tartozott, s tagja volt az Alpen-Donau.info szerkesztői csapatának. Az Alpen-Donau.infót a Mazsihisz az "osztrák Kuruc.infónak" nevezte.
A baloldali sajtó felrója neki, hogy 2009-ben részt vett az egykori Luftwaffe-pilóta, Walter Nowotny sírjánál tartott díszünnepségen.
2012 decemberében alapította meg az Osztrák Identitárius Mozgalmat. Később több nacionalista projektben is részt vett. Sellnert számos világhálós platformról cenzúrázták már, köztük a Facebookról, a YouTube-ról, az Instagrammról és a Twitterről is. A COVID-lezárások alatt részt vett a korlátozások elleni megmozdulásokban is.
2017-ben egy bécsi metróállomáson antifákkal keveredett verekedésbe, akik ellen paprikaspayt használt. Az esetet követően a hatóság eltiltotta a fegyvertartástól.
2018-ban Sellnertől és amerikai állampolgárságú menyasszonyától megtiltották a lutoni reptéren az Egyesült Királyságba való belépést, mivel a hatóságok indoklása szerint "jelenlétük nem szolgálná a közjót". Sellnert két napig őrizetben tartották, majd kitoloncolták. 2019-ben véglegesen kitiltották az Egyesült Királyságból.
2019-ben Sellnertől az USA visszavonta beutazási engedélyét, így amerikai menyasszonyát is Ausztriában vette feleségül.
Sellner részt vett a 2023 novemberében tartott potsdami találkozón, ahol remigrációs tárgyalásokat tartottak jobboldali politikusok, aktivisták és vállalkozók.
KG