Életfogytig tartó börtönbüntetés várhat egy 12 éves amerikai fiúra, ha az igazságszolgáltatás jóváhagyja az elsőfokú ítéletet. A szomorú történet főszerepelője Cristian Fernandez. A Jacksonville-ben nevelkedett fiúcska a floridai fiatalkorúak börtönének legfiatalabb lakója.
Cristian március 14-én olyan súlyosan bántalmazta kisöccsét, David Gallariagót, hogy az a kórházban belehalt sérüléseibe. Koponyatörést, agyvérzést és arcsérüléseket szenvedett. Amíg az orvosok az öccse életéért küzdöttek, Cristian beismerő vallomást tett, azt is elmondta, hogy januárban eltörte a testvére lábát. A gyermekek anyja, Biannela Susana (25) is a vádlottak padjára került, mivel vallomásában azt állította, hogy a kisfiú az emeletes ágyról esett a földre, akkor sérült meg. Valójában otthon sem volt, amikor a tragikus eset történt. Hazatérve megfürdette a vérző apróságot, tiszta ruhát adott rá, a sebeit megpróbálta jegelni. Ha azonnal mentőt hív, David ma is élhetne, ám ő csak két óra múlva vitte kórházba.
A bíróság első fokon életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte a 12 éves Cristian Fernandezt. A szigorú döntés szerint még feltételesen sem helyezhető korábban szabadlábra. Ez az eddigi legsúlyosabb ítélet, amit a jacksonville-i igazságszolgáltatás történetében egy gyermekkorú elkövetővel szemben hoztak. – Megdöbbentő – nyilatkozta Angela Corey államügyész –, de ha figyelembe vesszük a követelményt, hogy biztosítani kell más kiskorúak életének a védelmét otthon és a társadalomban is, akkor feltétlenül szükséges az ilyen ítélet. Rob Mason kirendelt védőügyvéd kötelességének tartja megvédeni Cristian Fernandezt, szerinte ő is áldozat. A gyermek neveltetését és életét tanulmányozva egy sor olyan körülmény fedezhető fel, amelyek befolyásolhatták ellentmondásos és erőszakos magatartásának kialakulását. Az anyja alig múlt 12 éves, amikor életet adott neki, a nagyanyja kábítószerfüggő volt. A fiú éveket töltött nevelőszülőknél, majd amikor hazakerült, a mostohaapja – aki tavaly az ő szeme láttára lőtte agyon magát – rendszeresen bántalmazta. A másodfokú bíróság dönt, hogy börtönben tölti-e életét a most 12 éves Cristian Fernandez, vagy megadják neki a lehetőséget, hogy évek múlva visszatérjen az emberek közé.
(Néplap)
Friss #1: Pár (a sokból) kapcsolódó, az ezzel ellentétes „magyar”, még a gyilkoló 14 év alatti cigókat is futni hagyó gyakorlatról beszámoló cikk: Solymosi néni II - egyetlen ép testrésze sem maradt a cigányok áldozatának (18+ képek)
Egy másik, szintén életfogytra ítélt 11 éves gyilkos, Jordan Brown esete, igazolván azt, hogy Amerikában nagyüzemben (!) osztogatnak még 11-12 éveseknek is (!) életfogytokat... De, persze, a Demokrácia Őrangyalának gyakorlatát csakazért sem szabad átvenni, ahogy a cigánykérdést (legalábbis rövidtávon) remekül és igen olcsón megoldó, a bűnözőket elzáró önellátó börtönöket meg a Tent City-ket sem: 11 éves Amerika legfiatalabb életfogytiglanra ítélt gyilkosa