Kedves Kuruc-olvasók!
Utcai harcos edzésekre szeretnélek invitálni titeket.
Lassan egy éve, 2013 novemberében jelent meg a cikkem a Kuruc.infón, melyben utcai harcos - önvédelmi - edzések és az e köré épülő közösség iránti érdeklődést kívántam felmérni. Rengeteg pozitív visszajelzést kaptam, és kellő számú aktív érdeklődő is jelentkezett, akiket ma edzőtársaimként tisztelhetek. Ők lettek az a mag, amellyel újraélesztettük, kicsit befoltoztuk és naprakésszé tettük az egykori freestyle, ma Sstyle nevű rendszert. Mára Szentendrén egy rendkívül jól felszerelt edzőteremben stabil helyünk van, és eljött az ideje, hogy szeptembertől edzéseket indítsunk, reményeink szerint heti 3x2 óra időtartammal.
Mi is az Sstyle?
Az Sstyle egy magyar, szentendrei fejlesztésű, kb. 20 éves múlttal rendelkező utcai harcos küzdelmi rendszer. Felületes szemlélő számára az MMA-irányzatokra hasonlít, azzal a lényeges különbséggel, hogy az Sstyle nem más irányzatokból lett összevegyítve, hanem kimondottan az utcai szituációk kezelésére lett kifejlesztve. Hiszen, ahogy viccesen mondani szoktuk, a valóságban a helyszín nem egy rugalmas talajú ring vagy ketrec, hanem mondjuk egy üvegcserepekkel tarkított köves útpadka, nincs bíró, aki a szabálytalanságokat szankcionálja, nincs időd felkészülni a megmérettetésre, nincs súlycsoport, az ellenfél szinte biztosan erősebb és nagyobb nálad, és ha mindez még nem volna elég, a ringsegédek is azonnal közbeavatkoznak, mihelyt "versenyzőjük" hátrányba kerül, és nem válogatnak az eszközökben. Ez egy olyan komplex és roppant nehéz kihívás, melyre a küzdősportok és harcművészetek nem adnak megfelelő választ. Az Sstyle-nak viszont kifejezett célja ezzel az összetett helyzettel megbirkózni.
Kedves Érdeklődők!
Ha sikerült felkeltenem a kíváncsiságotokat, kérlek, olvassátok el a Kurucon korábban megjelent írásomat, abban sok mindent leírtam az irányzatról és magamról. Ezen írás végén is olvashattok egy kis összefoglalót, olyan dolgokról, melyek a korábbi cikkben nem, vagy még nem szerepelhettek.
Az edzés Szentendrén indul. A korábbi szervezés tapasztalataiból tudom, ez elsőre sokakat visszatart a jelentkezéstől. Nekik, nektek üzenem: mióta felépült az M0 és Megyeri-híd, Észak-Pestről (és a Rákos kezdetű kerületekből is) alig 20 perc az út (tömegközlekedéssel sem sokkal több!), gyakorlatilag mint egy szomszédos kerület. Ennyi vagy még kevesebb Óbuda, Dunakeszi vagy Göd is, ahonnan jelenleg is járnak edzőtársak, akiket pedig budapesti edzés érdekelt volna, de kiderült, Szentendre közelebb van. Az autózás költségei is megoszlanak ha összeszedjük egymást: ne feledjétek, csapatként, közösségként viselkedünk.
Az edzésre jelentkezni az sstyleszentendre@gmail.com címen lehet, és kérdéseitekre is szívesen válaszolok.
Üdvözlettel
Szabó Tamás
Gyakori kérdések
- Az egyik leggyakoribb kérdés, hogy miben is különbözik az sstyle a többi irányzattól. Nos, a fent vázolt utcai problémakezelés, különösen a jelentős fizikai hátrány és a több ellenfél, valamint az agresszor részéről az eszközhasználat lehetősége miatt az sstyle harcos jóval többet mozog, mint más irányzatok gyakorlói, és a test minden alkalmas részét igyekszik fegyverként használni. Kerüli a fizikai kontaktust, nem küzdeni akar, hanem kiütni, rombolni. Viszonylag kevesebbet üt-rúg, mint más irányzatok, viszont igen nagy erővel. A küzdelemben rövid idő áll rendelkezésére, ezért nagyon dinamikus és precíz. Ehhez egyszerű technikák nagyfokú beidegzésére van szükség. Nincs sallang, körítés, szurkálás, méregetés, viszont magas szintű a megtévesztés, félrevezetés. Nem keresi a réseket a másik védelmén, hanem a mozgásával maga hozza létre azokat, és beletámad. A védés, védekezés vagy már önmaga is támadó jellegű, vagy előkészíti az ezt követő (vissza)támadó mozgást. A mozgás-erő-dinamika hármas lehetne talán a rendszer mottója. Ehhez szorosan kapcsolódnak az edzésmódszereink is.
- Hogyan is épül fel egy edzés? Mondhatni a szokásos: bemelegítés, erősítés, rávezető gyakorlatok, technikák, később küzdelmi gyakorlatok és valamilyen védőfelszereléses küzdelem. Ez azonban így semmit sem árul el a tényleges tartalomról. Egy valós, utcai szituáció akkora kihívást jelent, ami szokásos sport/edzés módszerekkel egyszerűen nem oldható meg. (A bemelegítés hiánya az utcán kisebb probléma, mint hinnénk, mert az azonnal jelentkező adrenalinfröccs ezt megoldja, ez evolúciós örökségünk. Na de ezzel nagyjából el is mondtunk minden jót.) Korábbi cikkemben már céloztam rá, hogy a civilizált ember egyszerűen nem képes végrehajtani azokat a mozgásokat, melyek azonnali nagy erő vagy dinamika kifejtését lehetővé tennék. Erre ma már csak az ún. tehetséges emberek képesek, ezért mi először “tehetségessé képezzük” magunkat: megtanulunk kevés energiával, nagy hatékonysággal mozogni.
Edzéseink látszólagos bemelegítő, erősítő része tehát valójában mozgástanulás. Erőképzésünk a testtömeg minél hatékonyabb irányításából adódik, és nem izomtömeg-növelésből, erősítésből - utóbbiak edzés hiányában drasztikusan romlanak, és személyes tapasztalatom szerint hatalmas idő- és energiapazarlás évtizedeken keresztül fenntartani egy igen magas fizikális edzettségi színvonalat azért, mert egyszer majd, talán szükség lehet rá. A jól koordinált mozgás sokkal hatékonyabb alternatíva.
A hajlékonyság-fejlesztés is mozgáskoordináción alapul: a nyújtás valójában csak az emberek töredékénél működik jól, és általában csak fiatal korban. A koordinációs edzés kortalan, és mindenki képes elsajátítani, csak szorgalom és odafigyelés kérdése. Ez az edzésrész az egyik kedvencem, sosem tudom megunni a sikerélmény szülte csodálkozó arcokat… Ez a koordinációs erő- és hajlékonyságfejlesztés, mint látható, jóval túlmutat az sstyle-on magán, terveim közt szerepel külön edzésként való megvalósítása is, mivel bármely küzdősport, harcművészet számára használható- régebben is foglalkoztam ezzel, mint korábbi cikkemben céloztam rá.
Alaptechnikáink oktatása mondhatni a szokásos, inkább az alaptechnikák maguk érdekesek. Mindegyiknek két fajtája van: egy nagyon gyors és erős, valamint egy gyors és nagyon erős változat. Ezt a nagyon különböző ellenfelek és a szituációk követelik meg. Továbbá mindkét oldalunkat aktívan használjuk, azaz folyamatos az átjárás az egyenes és fordított felállás közt: több ellenfél elleni küzdelemben ez órási előny, sőt, inkább nélkülözhetetlennek nevezném.
Küzdelmi gyakorlataink a magas beidegzettséget, precíz végrehajtást szolgálják, figyelmet igényelnek, és messze vannak a monoton ismételgetéstől. Az elmúlt évben megtaláltuk azokat az irányzathoz legjobban illeszkedő védőfelszereléseket és sporteszközöket, melyek a legkevésbé torzítják a technikákat, illetve, amennyire csak lehet, segítik fejlődésüket.
A fentieket végigolvasva, remélem, lejött, hogy itt a folyamatos fejlődés és tanulás a lényeg. Meglepő, de a kétórás edzés hamar elszáll, bár a végére erős “elég volt” érzés jelentkezik. Ez inkább idegrendszeri, mintsem fizikai elfáradás. Aki azért jönne le, hogy majd itt edzeget, felszed egy kis állóképességet, mozog meg ez-az, az csalódni fog. Akit nem a saját határainak kitolása, hanem valamiféle fitnesz érdekel, nos, arra rengeteg másféle edzés létezik.
- Mivel csapatban gondolkozunk, a fejlődésben lemaradozóknak külön (magán vagy kiscsoportos) edzések is vannak (ingyen!), ez általában mozgáskoordinációs szokott lenni, mivel itt vannak a legnagyobb különbségek. A nagyjából azonosan koordinált egyénekkel már jóval gyorsabban és hatékonyabban halad az egész csapat technikai oktatása.
- Hogy mennyibe is kerül az edzés? Elosztjuk a terembérletet, azaz már 8-10 ember esetén fejenként 500 Ft-ra jön ki egy kétórás edzés. (Igen, itt ilyen olcsó egy jól felszerelt terem…)
Azoknak, akik még mindig bírják az olvasást, álljon itt egy gyakorlati példa, milyen is az a sokat emlegetett koordinációs edzés. Az alábbi ábra felső három képe egy sstyle-os előremozgó hátsókezes egyenest ábrázol. A nagyitásban a hátsó, támasztó láb mozgása látható, jól szemlélteti hogy a boka B és a térd T szöge egyszerre és folyamatosan nő, tehát a testet folyamatosan gyorsítja. Ezzel egyidőben fordul a test, lép az első láb, mozdul előre a lapocka és a kar, tehát az ököl a lehető leggyorsabban, ráadásul előremozgó testtömeggel, vagyis igen nagy erővel éri el az ellenfelet.
Erre a látszólag logikus és egyszerű mozgásra a civilizált emberek kb. 80 százaléka már nem képes. Az ülőmunka és a cipők hatására lábfejünk és járásunk mozgásprogramja már rég nem a képen látható módon történik, és az ütés alá, mint lépést, egy hibás mozgássort épít be a gyakorló.

Az alsó képen látható a legelterjedtebb hibás végrehajtás. Már a kiindulásnál is lejjebb van a sarok, mint a felső sorban, és B szög is 90 fok alatt van. A 2-ben ráadásul lefelé mozdul a sarok, akár le is ér a talajra, és innen próbál elrugaszkodni. Ehhez a 3-ban beljebb hajlítja a térdét is, majd jelentős idő és energia árán visszatornázza a B szöget a 4-es állapotba, derékszögbe, majd az 5-ben elkezdi kinyújtani a térdet és a bokát… és bizony azt látjuk, hogy a 6-ban elért állapot még csak a felső sor 2-esével azonos! De még nincs vége, hiszen ilyen sorrendi hibák a medencénél, gerincnél, lapockánál, vállízületnél is vannak, és súlyozottan adódnak össze, mire az ököl a célpontot eléri. Már ha eléri… erre szokták mondani, hogy ütése félúton volt még, amikor hirtelen elsötétült a kép…
Kevés tehát valakit biztatni, hogy gyorsabban, erősebben. Hiába gyors vagy erős az izomzata, hibás mozgásprogramjával elér majd egy nem túl magas szintet, és kész. A súlycsoportjában talán elég lenne, az utcán semmiképp. Nagyobb, erősebb ellenfele(ke)t így nem lehet legyőzni.
Példánknál maradva, további probléma, hogy nagy erejű indulásnál az 1-2-3 fázisban a vádli és az achilles-ín súlyos nyújtó-rántó terhelést kap, ami az évek során fájdalmas akut problémákat okoz a térdben, bokában, és bizony nem egy vádlihúzódással és achilles-szakadással is találkoztam már. Általában minden ún. “érthetetlen” vagy „megmagyarázhatatlan” fájdalmat és problémát a fenti példához hasonló koordinációs hibák okoznak a test legkülönbözőbb részein.
Tehát mindig magát a mozgást kell egészen az alapokig lebontani és újra összerakni, amelynek legjobb helye - természetesen - egy sstyle koordinációs edzés.
Köszönöm a figyelmet, remélem, emészthető volt a leírás, és volt benne némi gondolatébresztő is számotokra.
Várjuk jelentkezéseteket az edzésekre!
Sstyle-csapat, Szentendre