A következő években várhatóan harckocsik úgy generációja fog megjelenni a csatatereken. Mi a következő generációs és a jelenleg már szolgálatban álló harckocsik közül is a legelőremutatóbb fejlesztéseket szedtük össze, amik a jövőben jelentőségre tehetnek majd szert.
EMBT: a felhőalapú harckocsi
A múlt évben már volt szó az európai közös, német-francia fejlesztésben készülő új generációs harckocsiról, az EMBT-ről. Akkor az egyik fő újítását, az ASCALON harckocsiágyút emeltük ki. Viszont van egy terület, amiben az új tank még nagyobb fejlesztés lehet majd, mégpedig az informatika.
Az új harckocsi elvileg felhőalapú lesz. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a harckocsi érzékelőrendszerei által összegyűjtött információkat egy katonai műholdrendszeren keresztül majd visszaküldik egy központba, ahol azt majd mesterséges intelligenciával támogatott szuperszámítógépek fogják feldolgozni. Ennek következtében a harckocsik legénysége sokkal nagyobb számítási kapacitással rendelkezik majd, mintha csak a páncéloson lévő számítógépekre hagyatkozhatnának.
Zoom
Az EMBT-technológia demonstrátora
Emellett az új informatikai rendszer a biztonságos és hatékony kommunikációt is lehetővé teszi majd. A felhőben tárolt és terjesztett információk révén az alakulatokon belül és kívül is lehetőség lesz majd az információk gyors cseréjére.
A felhőalapú működés emellett azt is lehetővé teszi majd, hogy a harckocsit központilag fejlesszék szoftveresen, ami a karbantartást és a fejlesztést is elősegíti majd.
K2 Fekete Párduc: a KAPS védelmi rendszer
Jelenleg talán a világ legmodernebb, gyártásban lévő harckocsitípusa a koreai K2 Fekete Párduc. Ez a harckocsi több tekintetben is korszerűbb, mint a jelenleg elérhető nyugati harckocsitípusok.
A harckocsi kivételes korszerűségének az egyik fő oka az összetett védelmi rendszer. A páncélosokhoz kifejlesztették a KAPS (Korean Active Protection System) védelmi rendszert, ami egyszerre több fenyegetéssel szemben is védeni tudja a harckocsit.
Zoom
K2 Fekete Párduc
A rendszer részét képezi, hogy harckocsi el van látva radarral és lézer-besugárzásjelzőkkel. Amennyiben ezek fenyegetést érzékelnek, úgy a központi számítógép képes automatikusan elködösítéssel reagálni. Ez a ködösítés multispektrális, vagyis optikai, infravörös- és radartartományban is hatásos.
A védelmi rendszer emellett képes zavarni az ellenfél radarjait is. A harckocsiba integrált radar, amennyiben ellenséges páncéltörő rakétát érzékel, úgy azt képes repesztöltetekkel elfogni.
AMX 56 Leclerc: Hyperbar-hajtómű és moduláris páncélzat
A NATO jelenleg legkorszerűbb harckocsitípusa az AMX 56 Leclerc. Ez a típus ugyan nagyon drága, de több élenjáró fejlesztést is tartalmaz.
Az egyik fő fejlesztés, ami miatt ez a típus nagyon hatékony, az az ún. Hyperbar-hajtómű. Ez egy viszonylag kis lökettérfogatú, de ahhoz képest nagyon erős dízelmotor. A Hyperbar lényege, hogy a motorba a levegőt a szokásosnál sokkal nagyobb nyomáson tölti a turbófeltöltő. Ez által kis lökettérfogatból is nagy teljesítményt tudnak kihozni.
A Hyperbar jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a Leclerc a tűzerejéhez és a páncélzatához képest viszonylag kis tömegű harckocsi, gyakorlatilag több mint 10 tonnával kisebb tömegű, mint az Abrams és a Leopard 2.
Zoom
AMX 56 Leclerc
A Leclerc egy másik előnye a páncélzat fejleszthetősége. Amikor tervezték a harckocsik, akkor a francia hadseregnek az volt a célja, hogy a típus a lehető leghosszabb időn keresztül használható maradjon. Ennek érdekében a páncélzatot fejleszthetőre tervezték, vagyis a technikai fejlődéssel párhuzamosan ki lehet cserélni a páncélzat elemeit. Ez nem jellemző napjaink páncélosaira.
KF-51 Párduc: drónpilóta
Az egyik új generációs harckocsi, ami a belátható jövőben gyártásba kerülhet, az KF-51 Párduc. Ez a típus több szempontból is igen hatékony lehet majd, ami miatt a magyar állam is beszállt a fejlesztésbe.
Az egyik jelentős fejlesztése a típusnak az lesz, hogy a vezető, a parancsnok és az irányzó mellett lesz hely a harckocsiban egy negyedik tagnak, aki a drónpilóta lesz. A harckocsi képes lesz 4 vagy 8 darab, HERO 120 típusú drónt bevetni. Ezáltal a KF51 képes lesz látóhatáron túli célpontokat felderíteni és támadni, amire jelenleg egyetlen harckocsitípus sem képes még.
Zoom
KF-51
A HERO 120 egy kamikaze drón, ami egy órát képes a levegőben maradni. A német tulajdonban lévő, de izraeli eredetű UVision gyártja. A magyar állam a Honvédség drónokkal való felfegyverzésére a HERO-dróncsaládot választotta.
Zoom
HERO 120
(Olvasónktól)
Korábban írtuk:
Források:
https://frontierindia.com/mgcs-battle-tank-project-enters-operational-phase-germany-and-france-pledge-political-oversight/
https://armyrecognition.com/south_korea_korean_tanks_and_heavy_armoured_uk/k2_black_panther_main_battle_tank_hyundai_rotem_technical_data_sheet_description_information_identification_intelligence_pictures_photos_images_video_sou.html
https://www.militarytoday.com/tanks/k2_black_panther_mbt.htm
https://www.militarytoday.com/tanks/leclerc.htm
https://armyrecognition.com/main_battle_tank_heavy_armoured_france_french_army/leclerc_main_battle_tank_heavy_armoured_data_sheet_specifications_description_pictures_video.html#google_vignette
https://www.militarytoday.com/tanks/kf_51_panther.htm
https://hu.wikipedia.org/wiki/HERO_dr%C3%B3ncsal%C3%A1d
Képek:
https://i0.wp.com/asiatimes.com/wp-content/uploads/2023/10/Tank-Germany-France.jpeg?w=1200&ssl=1
https://www.militarytoday.com/tanks/k2_black_panther_mbt.jpg
https://www.militarytoday.com/tanks/leclerc.jpg
https://www.militarytoday.com/tanks/kf_51_panther.jpg
https://uvisionuav.com/wp-content/uploads/2023/04/Hero-120.webp