A Magyar Orvosi Kamara szerint évről évre több orvos hagyja el az országot, mint ahányan frissen diplomáznak. A munkaerőhiány miatt sokszor szerencse kérdése, hogy a beteg milyen ellátáshoz jut - írták. A kamara bérfelzárkóztatást sürget, és szolidaritást vállal az utcára vonuló egészségügyi dolgozókkal.
A Magyar Orvosi Kamara (MOK) szolidáris az egészségügyben dolgozó valamennyi munkatárssal és a betegekkel - közölte a kamara hétfőn.
Mint írták, több mint 10 éve folyamatosan figyelmeztetnek az egészségügyben egyre nehezülő munkakörülményekre, a rossz bérezés okozta fokozódó pályaelhagyásra, amely a maradók túlterheltségét és kiégését eredményezi. "Szomorú tény, hogy minden borúlátásunk egyértelműen igazolást nyert" - írták a közleményben.
A kamara szerint mindez a betegellátás biztonságát és színvonalát veszélyezteti. "Mára a helyzet tarthatatlanná vált! A munkaerőhiány miatt sokszor szerencse kérdése, hogy a beteg milyen ellátáshoz jut!" - folytatta a kamara.
Zoom
Hiába a sok százmilliárdos kórház- és eszközfejlesztés, ha a gyógyító-ápoló szakember anyagi megbecsülése rendre elmarad, megélhetése veszélyeztetett, ezért kénytelen a pályát vagy az országot elhagyni. A 2012-13-ban megindított bérfelzárkóztatás gyorsan éreztette pozitív hatását, de még gyorsabban jelentkezett a folytatás elmaradása okozta kár és frusztráció. Igaz, legfrissebb információik szerint e téren a közeljövőben elmozdulás várható. Évről évre több orvos távozik az országból, mint ahányan ugyanabban az évben diplomát kapnak! - írta a MOK.
A napokban közzétett 2016-os költségvetési tervek sok ezer orvos és több tízezer szakdolgozó számára a teljes reményvesztést hozzák. Legfőbb ideje, hogy a döntéshozó ráébredjen a helyzet súlyosságára, amely mára globális társadalmi-gazdasági veszteséget okozva az ott elért eredményeket is veszélyezteti - írták.
Sürgős, folyamatos, kiszámítható, törvényben garantált hosszú távú, az érintettek teljes körét átfogó bérfelzárkóztatás lehet az egyetlen sikerrel kecsegtető megoldás - vonták le a következtetést. Méltatlan, hogy az ápolók, a betegek, a hozzátartozók, az orvosok is utcára kényszerülve kénytelenek kifejezni a helyzet tarthatatlanságát - zárták közleményüket.
(MTI-OS)