Jogerősen pénzbírság kifizetésére ítélték, illetve három évre eltiltották a "romániai" fellépésektől a Kárpátia rockzenekar énekesét. Közel másfél évig tartott a per, amelyet a csíkszeredai ügyészség kezdeményezett - írja a Székelyhon.
Zoom
A Kárpátia rockzenekar 2014. június 6-án, a pünkösdi búcsú előtti napon lépett fel Csíkszeredában, de a szabadtéri koncertet nemcsak nagyszámú zenerajongó követte, hanem a hatóságok is. A következő év vége felé a csíkszeredai ügyészség vádat emelt Petrás János László énekes ellen, "emberiesség elleni bűntettekért felelős személyek kultuszának éltetéséért, vagy fasiszta, rasszista, idegengyűlölő eszmék terjesztéséért" – amely a 2002-ből származó 31-es számú sürgősségi kormányrendelet előírásainak alapján büntetendő.
A vádhatóság szerint az együttes ultranacionalista és románellenes repertoárral rendelkezik, és a vádlott az említett koncerten is revizionista-szeparatista eszméket hangoztatott.
A vádirat megállapítja, hogy a csíkszeredai fellépésen Petrás harcra, az elveszített területek visszaszerzésére buzdította a magyarokat, székelyeket a Krím félszigeten történtek mintájára, kifogásolva a trianoni "békeszerződést", megsértve, "bocskorosnak" és "megszállónak" nevezve a románokat. Úgy értékelték, hogy az elhangzottak által az énekes fokozta a résztvevők románellenes érzelmeit, az etnikai intoleranciát, és a románok elleni fizikai erőszakot népszerűsítette.
A per 2016-ban kezdődött, az előzetes meghallgatások után a tárgyalást nem a Hargita Megyei Törvényszéken, hanem a Csíkszeredai Bíróságon folytatták le. A vádlott jogi képviselője kérte különböző bizonyítékok kizárását is. A bíróság tavaly júliusban hozott elsőfokú ítélete elmarasztalta Petrást, ezért az énekes védőügyvédje a Marosvásárhelyi Ítélőtáblához fellebbezett. Tavaly év végén az ítélőtábla a fellebbezést elutasította, az ítélet így jogerőssé vált.
Mint a Csíkszeredai Bíróság indoklásból kitűnik, a vizsgálat során nem igazolódott, hogy fennáll egy idegengyűlölő, fasiszta, rasszista jellegű csoport létrehozásához kapcsolódó bűncselekmény gyanúja. A bíróság szerint nincs arra bizonyíték, hogy 2003-ban az együttest ilyen céllal hozták létre, és hogy a tagok beleegyeztek volna, hogy az elkövetkezőkben bűncselekményeket kövessenek el. Így maradt a korábban már említett vád, ehhez több bizonyítékot is mellékeltek: hang- és képfelvételeket, tanúk nyilatkozatait, és részletesen idézték a koncerten elhangzott kijelentéseket.
A vádlott nyilatkozata szerint minden magyarnak joga van kifejteni véleményét Trianonról, a háborús dalokban pedig a magyar katonák hősiességét magasztalták. Úgy értékelte, az elveszített területeket békés eszközökkel, és nem harccal lehet visszaszerezni, a harcra való hivatkozás pedig metaforikus jellegű. A Te bujdosó székely című dalról az énekes azt mondta, ez egy 1920-ban keletkezett népi dal, nem az együttes szerzeménye, és ezzel nem a románokat akarta megsérteni, hanem az eredeti szöveget adták elő – derül ki a bírósági dokumentumból.
Három évig nem léphetnek fel
A bíróság úgy értékelte, hogy a koncerten elhangzottak túllépik a szabad véleménynyilvánítás törvény által garantált kereteit, és a jelzett törvényes előírás – amely alapján a vádemelés történt – az európai joggyakorlatban is létezik.
Megállapítják, a "Székelyföld nem Románia" kijelentés sérti Románia alkotmányát, és hogy a vádlott "irredenta, gyűlöletkeltő" eszméket terjesztett, ezért a bűncselekmény elkövetése valós.
Ezért Petrás János Lászlót 9000 lej (634 ezer Ft) értékű pénzbírság kifizetésére kötelezték, ugyanakkor három évre eltiltották a "Romániában" való fellépéstől.
Frissítés: a Jobbik kiáll Petrás mellett
Alább olvasható a közleményük.
Magyarellenes provokáció a Kárpátia énekesének romániai elítélése
A Jobbik Magyarországért Mozgalom mély felháborodással értesült az elmúlt időszak sorozatos magyarellenes román provokációinak legújabb állomásáról, Petrás János, a Kárpátia frontemberének jogerős elítéléséről. A Marosvásárhelyi Ítélőtábla döntése szerint ugyanis a nemzeti zenekar énekese egy 2014. június 6-án Csíkszeredában tartott koncerten "revizionista-szeparatista eszméket hangoztatott", ezzel pedig az „emberiesség elleni bűntettekért felelős személyek kultuszának éltetését, vagy fasiszta, rasszista, idegengyűlölő eszmék terjesztését” tiltó törvénycikket sértette meg. Petrás kb. 600.000 forint pénzbírságot kapott, emellett három évig nem koncertezhet Romániában – és így Erdélyben sem.
A Jobbik számára teljesen nyilvánvaló, hogy Petrás János nem éltetett emberiesség elleni bűntettekért felelős személyt, és fasiszta, rasszista, idegengyűlölő eszméket sem terjesztett. Csak azt tette, amit minden más koncerten: büszkén vállalta magyarságát, hirdette a magyar nemzet együvé tartozását, és tisztelgett a magyar haza védelméért elesett hősök emléke előtt. Nyilvánvaló, hogy ennek büntetése nem több, mint az Erdély elszakításának századik évfordulójára készülő román állam újabb magyarellenes lépése, ezzel együtt pedig a szólás- és véleményszabadság sárba tiprása. Az erdélyi magyar politikusok, közéleti szereplők, magyar oktatási intézmények és civil szervezetek után már a zenészek is a soviniszta bukaresti hatalom célkeresztjébe kerültek.
A Jobbik képviselői pontosan átérzik Petrás János helyzetét, hisz közülünk is többeket tiltottak már ki a szomszédos országokból, így Romániából is a magyar közösségek melletti kiállásunkért. De világosan látjuk azt is, hogy a Fidesz részéről hosszú évek óta tapasztalt, megalkuvó, egyoldalú gesztusokra építő, a politikai és gazdasági szempontokat legtöbbször a magyar közösségek érdekei elé helyező kül- és nemzetpolitika okán meri Románia ezeket az újabb és újabb durva, magyarellenes provokációkat megtenni. A Jobbik elvárja a kormánytól, hogy hivatalosan is fejezze ki tiltakozását Petrás János elítélése kapcsán!
A 2018 tavaszán megalakuló Jobbik-kormány számára a szomszédos országokkal való kapcsolattartásban elsődleges lesz az elszakított területeinken élő magyar nemzetrészek érdekeinek védelme és az önrendelkezési törekvések, különösen a székely autonómia ügyének támogatása. Ukrajna és Szerbia európai integrációját pedig csak a területükön magyar közösségek jogainak legszélesebb biztosítása esetén fogjuk támogatni.
Szávay István országgyűlési képviselő, Jobbik Nemzetpolitikai Kabinet elnöke
2. frissítés: "most már legalább tudjuk, mikor lesz a legközelebbi koncertünk Erdélyben"