Az újonnan az Országgyűlésbe bejutott párt frakciójának egyik munkatársa próbált meg bejutni tavaly októberben a késő esti órákban Novák Katalin parlamenti irodájába. Az ügy csak most derült ki, a Momentum a Telexnek igyekezett minél jobban elhatárolódni az érintett munkatársuk tettétől.
Zoom
A párt közleményében jelezte, teljességgel megengedhetetlennek és elfogadhatatlannak tartják korábbi kollégájuk tettét, ezért a próbaidőn lévő személyt azonnali hatállyal kirúgták.
Ez egy olyan iroda, ahova az engedély és jogosultság nélküli belépés nem maradhat következmény nélkül – jelezték, majd azzal folytatták: meggyőződésük, hogy ez a tett épp elég ahhoz, hogy a munkatársukat azonnali hatállyal elbocsássák.
Nem egyszerű művelet
Az Országgyűlésbe vagy napi belépővel, vagy állandó fényképes igazolvánnyal lehet bemenni. Az onnan tudósító fotósoknak, operatőröknek és újságíróknak is külön regisztráció kell, melyeket általában a pártok vagy a parlament sajtóosztályai intéznek. Az országgyűlési képviselők kivételével az ott dolgozóknak minden esetben át kell menniük egy ellenőrzésen, hogy nem visznek-e be tiltott tárgyat, pont úgy, mint a repülőtereken szokás.
Parlamenti forrásokból a Mandiner úgy értesült, hogy az Országgyűlés épületében a köztársasági elnöknek, a miniszterelnöknek és a házelnöknek is külön irodája van, melyek ajtajaira nagy fémtáblán ki van írva, hogy kinek is az irodája az. Funkciójuk miatt ezek védett helyiségek, ahová csak különleges engedéllyel lehet bejutni.
Nagy betűkkel jelzik a parlamentben, hogy melyik iroda kihez tartozik, elképzelhetetlen, hogy valaki véletlen nyitna be oda.
Forrásuk úgy folytatta, hogy a három legfőbb közjogi méltóság, az államfő, a miniszterelnök és a házelnök szobája is bizalmas, őrzött szobának minősül. A különösen védett szobákban ráadásul kilincsbe épített chipes érzékelő található, ezt aktiválva lehet csak bejutni.
Ez pont azért van, hogy az olyanok, mint a Momentum kirúgott munkatársa, ne jusson be.
Nem véletlenül kínos ez a Momentumnak
A lap csütörtökön levelet írt a Momentum sajtóosztályának, hogy megtudják, pontosan milyen pozícióban dolgozott az érintett munkatárs, valamint ki volt a közvetlen felettese. Érdekelte volna őket az is, hogy az illető tavaly októberben a frakció meghívására, vendégként volt-e a parlamentben késő este, vagy esetleg volt saját belépője.
Mivel több órán át nem reagáltak a megkeresésre, igyekeztek elérni Gelencsér Ferenc "államférfi"-pártelnököt, aki telefonon annyit reagált, hogy épp tárgyaláson van, forduljanak a sajtóosztályhoz, majd bontotta a vonalat. Nem jutottak közelebb a megoldáshoz Hajnal Miklós országgyűlési képviselő esetében sem, aki azt mondta, a hívásukat követő órában lesz vizsgája, arra készülne, írjanak a sajtóosztálynak, ahol megtudhatják, mi volt az érintett exmunkatárs érve, miért ment be Novák Katalin irodájába.
Így továbbra sem világos, honnan volt belépője/kulcsa az érintett munkatársnak, amellyel bejuthatott a köztársasági elnök irodájába, írja a lap.