Mose Já'álon izraeli hadügyminiszter is megszólalt a Sínai-félszigeten lezuhant orosz utasszállító ügyében. Já'álon az egyiptomi Sárm es-Sejhből fölszálló orosz repülőgép lezuhanását az angol, amerikai és más nyugati titkosszolgálatok véleményével megegyezően a fedélzetre feljuttatott robbanószerkezetnek tulajdonítja. A miniszter arról viszont nem volt hajlandó nyilatkozni, hogy valóban Izrael informálta-e az angol és az amerikai hírszolgálatot a Sínai-félszigeti Iszlám Állam által kivitelezett terrorcselekményt megelőző lehallgatott beszélgetésekről – írja a héber nyelvű Má'árív című lap.
Zoom
Vizsgálják az orosz gép roncsait
Az izraeli védelmi minisztérium tel-avivi részlegében a katonai tudósítók számára megejtett sajtótájékoztatón az újságírók leginkább azt tudakolták Mose Já'álon minisztertől, hogy Izrael milyen mértékben veszi ki részét a Sínai-félsziget déli csücskén levő Sárm es-Sejh üdülővárosból fölszállt és a félsziget észak-nyugati térségében lezuhant orosz utasszállító repülőgép másfél héttel ezelőtti tragédiája körülményeinek kivizsgálásából, ám Já'álon az erre irányuló kérdésekre nem volt hajlandó sem igennel, sem nemmel válaszolni. Az esetleges izraeli részvétel - ha egyáltalán beszélhetünk róla – azért is foglalkoztatta az újságírókat, mert két nappal ezelőtt a CNN hírtelevízió azt állította, hogy az orosz repülő tragédiáját előidéző körülményekről, a lehetséges tettesekről a lehallgatott beszélgetések alapján az izraeli titkosszolgálat informálta az angol és az amerikai titkosszolgálatokat.
Mint ismert, egészen az elmúlt napokig az egyiptomiak és az oroszok egyaránt azt állították, hogy az utasszállítót nem lőtték le föld-levegő rakétával, és a lezuhanását nem a fedélzetére feljuttatott robbanószerkezet idézte elő. Az egyiptomiak érthető ok miatt azért is tagadták az idegenkezűség lehetőségét, mert a Sínai-félsziget eddig nyugalmas vidékének számított Sárm es-Sejhbe és környékére irányuló turistaforgalom kiesése komoly anyagi bevételtől fosztaná meg a kairói államkasszát. Másrészt viszont a katonai puccsal hatalomra került jelenlegi egyiptomi kormány nem szívesen ismeri el, hogy az ország területét képező Sínai-félsziget tekintélyes részén az Iszlám Állam az úr.
Zoom
Sárm es-Sejh repülőtere
Az oroszok közel másfél héten keresztül szintén azt állították, hogy szó nincs terrorcselekményről, hanem valószínűleg technikai hiba okozta a gép lezuhanását. Csakhogy a repülő darabjai – amint azt már a világsajtóban az első fényképek láttán többen megjegyezték - nagy kiterjedésű területen hullottak a sivatag homokjára, ami a levegőben történt robbanásra utal. A Sínai-félszigeten garázdálkodó Iszlám Állam a tragédia bekövetkezte után azonnal üzent az oroszoknak, mégpedig azt, hogy a a repülőgép elleni merénylettel tulajdonképpen figyelmeztetni kívánta a szíriai háborúba beavatkozott „orosz kereszteseket.”
Az izraeli hadügyminiszter a tudósítóknak a zsidó titkosszolgálat információszolgáltatásával kapcsolatos kérdéseire végül is egyáltalán nem válaszolt, ezért csak a CNN adásában elhangzó hírre támaszkodhatunk. Az izraeli titkosszolgálat – valószínűleg az AMAN nevű katonai hírszerzés – állítólag lehallgatta az Iszlám Állam Sínai-félszigeten tevékenykedő tagjainak az orosz repülőgép elleni terrorista merényletet előkészítő beszélgetéseit, amit a zsidók továbbítottak az amerikai és az angol titkosszolgálatoknak, ám az oroszoknak nem...
Zoom
Az orosz utasszállító darabjai a Sínai-félszigeten
Az angol hírügynökségek pedig azt is tudni vélik, hogy a londoni kormány a titkosszolgálati információkra támaszkodva igazolta: az orosz utasszállító repülőgép elleni merénylet kiagyalója személy szerint a 42 éves Ábu Oszámá el-Miszri az Iszlám Állam keretében tevékenykedő Sínai-félszigeti Vilajet, vagy Anszár el-Makdisz parancsnoka. El-Miszri ezt saját maga is beismerte a november 4-én az oroszoknak címzett hangos közleményében.
A gyorsan megtalált két fekete doboz tanúsága szerint a pilótafülkéből a lezuhanást megelőző utolsó másodpercekben robbanószerkezet működésbe hozása okozta zajok voltak hallhatók, állította a tragédiát kivizsgáló bizottság egyik tagja. Ha ez így van, ennek az lehet a magyarázata, hogy a Sínai-félszigeti Sárm es-Sejhből fölszállt orosz repülőgép fedélzetére a helyi, az egyiptomi földi kiszolgáló személyzet egy vagy több tagjának közreműködésével valóban az Iszlám Állam juttatta föl a robbanószerkezetet. Ám az továbbra is megválaszolatlan kérdés marad, hogy ha valóban az izraeli titkosszolgálat informálta az angolokat és az amerikaiakat, akkor miért nem értesítette a tragédia elszenvedőit, az oroszokat...
El-Kudszi – Kuruc.info