Az Iráni Forradalmi Gárda által tegnap feltartóztatott, és Bándár ’Abbász kikötőjébe kísért, 7200 tonna etanolt szállító dél-koreai tankhajót hivatalosan a tengervíz szennyezésével vádolják a perzsák, ám nem hivatalos források kiszivárogtatták, hogy Teherán a hajó és legénységének elengedése fejében Szöultól követeli a dél-koreai bankokban elhelyezett, s Donald Trump Irán-ellenes szankciói keretében befagyasztott, mintegy 7 milliárd dollár felszabadítását – írja a tasnimnews.com és a southfront.org hírportál.
Zoom
A perzsák vendégszeretetét élvező Hakuk Chemi dél-koreai tankhajó (fotó: southfront.org)
Tegnap az Iráni Forradalmi Gárda Haditengerészetének Zolfakár nevű egysége a Perzsa-öbölben (dél-koreai állítás szerint az Ománi Szultánság felségvizein – H. J.) föltartóztatta, majd Bándár ’Abbász iráni kikötőbe kísért egy dél-koreai zászló alatt futó tankhajót (lásd az Iráni Forradalmi Gárda videóját).
Kezdetben a perzsák azzal indokolták a szaúd-arábiai El-Dzsubájl kikötőből kifutó, és az Egyesült Arab Emírségekbe tartó, 7200 tonna etanolt szállító, Hakuk Chemi nevű tankhajó lekapcsolását, hogy az kemikáliákkal szennyezi a Perzsa-öböl vízét.
Dél-Korea rögtön azzal fenyegetőzött: ha Teherán nem engedi szabadon a tankhajót és annak színes összetételű legénységét, a Hormuzi-szorosba vezényli a Kang Gam Chan nevű, tengeri kalózkodás ellen a térségben állomásozó dél-koreai rombolót, fedélzetén a 300 fős Cheonghae kontingenssel. Később azonban Szöulban megértették, hogy az Iráni Forradalmi Gárda Haditengerészetét azért mégsem lehet egy hadihajóval, illetve a rajta levő kalózkodásellenes egységgel, hazai vizeken megleckéztetni. A dél-koreaiak ezért az incidens békés úton történő megoldását szorgalmazták, s ennek érdekében útnak indítottak Iránba egy tárgyalóküldöttséget.
Mielőtt a Bándár ’Abbász kikötőbe betessékelt dél-koreai tankhajó további sorsáról hírt adnánk, röviden szólunk arról, hogy honnan ered az eltérítő műveletet végrehajtó iráni haditengerészeti egység elnevezése. A Zolfakár (irodalmi arabul: Dzu el-Fakár - ذو الفقار) egy villa alakban végződő, kétélű kard, amelyet a hagyomány szerint Mohamed próféta kapott Gábriel arkangyaltól a Kr. u. 625-ben vívott ohodi csatában, majd odaajándékozta azt a vejének, ’Áli Ibn Ábi Tálebnek. A Zolfakár a sí’iták, s azon belül az ’áláviták győzhetetlen csodakardja.
Szá’id Hátibzádeh, az Iráni Külügyminisztérium szóvivője a dél-koreai tankhajó eltérítésével kapcsolatban kérdésre válaszolva tegnap este kijelentette: a helyi hatóságoktól származó korábbi beszámolók értelmében a tankhajó bekísérése kizárólag technikai jellegű lépés volt. A hajót bírósági rendelet alapján kísérték be a kikötőbe, mert szennyezte a Perzsa-öböl vizét. Más országokhoz hasonlóan az Iráni Iszlám Köztársaság is érzékeny az ilyen kihágásokra, kiváltképpen a tenger vizének szennyezésére, s ezért az ilyen kihágásokkal szemben a törvénynek megfelelően lépünk fel – mondta az iráni minisztériumi szóvivő.
Zoom
Száid Hátibzádeh, az Iráni Külügyminisztérium szóvivője (fotó: Tasnim)
A Szöul által már tegnap beígért dél-koreai hadihajó ma éjszaka annak ellenére megérkezett a Hormuzi-szorosba, hogy korábban tárgyalásos úton kívánta elérni a tankhajó és 20 fős legénységének elengedését Bándár ’Abbász kikötőjéből. A dél-koreai hivatalos álláspont szerint a hadihajó nem kívánja katonai akcióval kiszabadítani a tankhajót és annak legénységét Bándár ’Abbász kikötőjéből, hanem jelenlétével szavatolni kívánja a tengerészek biztonságát.
 
Zoom
A dél-koreai tankhajó a Zofakár díszkíséretével (fotó: Tasnim)
Csakhogy perzsa és dél-korai részről eddig hivatalosan meg nem erősített hírek szerint a tankhajó elfogásával Irán azt szeretné elérni, hogy Szöul szabadítsa föl a dél-koreai bankokban elhelyezett, mintegy 7 milliárd dollárt, amelyet Dél-Korea az Izrael-imádó Donald Trump által Teheránra elrendelt szankciók keretében fagyasztott be, s kalóz módján visszatart. Közben Iránból származó hírek szerint a koronavírus-járvánnyal sújtott, s Trump szankciói miatt is elszegényedett perzsa állam a Dél-Korea által visszatartott, s esetleg felszabadítandó pénzen elsősorban vakcinát szeretne vásárolni. Teheránban ma délelőtt a meg nem erősített hírekre reagálva közölték: helytelen az állítás, miszerint Irán túszként tartja fogva a tankhajót és annak legénységét, mert inkább az a helyes meghatározás, hogy Dél-Korea tartja túszként vissza Irán hétmilliárd dollárnyi pénzét.
H. J. – Kuruc.info