Az első fél évben 1,5 százalékkal nőtt a román gazdaság teljesítménye naptárhatástól megtisztított adatok szerint - közölte pénteken az Országos Statisztikai Intézet (INS).
A nyers adatok a bruttó hazai termék (GDP) volumenének 0,7 százalékos növekedését mutatják a múlt év első feléhez képest.
A termelési oldalon a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás és halászat teljesítménye 10,9 százalékkal, a művészet és szabadidő-szolgáltatásoké 6,6 százalékkal, az építőiparé 1 százalékkal, a kereskedelemé, a szálláshely-szolgáltatásé és a vendéglátóiparé, a közigazgatásé, az egészségügyi és szociális ellátásé, valamint az oktatásé egyaránt 0,2 százalékkal nőtt.
Az ipar hozzáadott értéke 0,6 százalékkal csökkent, a biztosítási tevékenységé és az ingatlanügyleteké 1,6 százalékkal, a szakmai, tudományos, műszaki és adminisztratív tevékenységeké 1,3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi értéktől.
Az információ és kommunikáció teljesítménye nem változott 2023 első fél évéhez viszonyítva.
A felhasználási oldalon a háztartások fogyasztási kiadása 5,8 százalékkal, míg a közigazgatás fogyasztási kiadása 1,3 százalékkal emelkedett.
A bruttó állóeszköz-felhalmozás 6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, míg a nemzetgazdaság nettó exportja 3,5 százalékkal húzta vissza a GDP-t.
A bukaresti kormány a GDP 3,4 százalékos növekedésére alapozta a 2024-es költségvetés tervezetét.
(MTI)