A felvidéki Fekete Sólyom Történelmi Íjászklub (Marcelháza) csapatának tagjai Végh Róbert magyar íjkészítő által készített íjakkal hódítják meg a világversenyeket. A csapat két vezetője Bogár Valéria és Bogár Péter. Idén számos külföldi versenyen vettek részt, ahonnét sosem tértek haza üres kézzel.
Zoom
Az első ilyen verseny a 2015. május 28. és május 31. között Kahramanmaras városában megrendezett nemzetközi verseny volt, amely a 1. Uluslararası Türkoğlu Avasım Geleneksel Türk Oyunları Festivali Duyurusu nevet kapta, és 22 ország 404 versenyzője vett részt. A Sólymok csapatát 8 fő, ebből hét íjász: Bogár Péter, Bogár Valéria, Németh András, Molnár Róbert, Ponist Mihály, Bariak Zsuzsanna és Bogár Fruzsina (7), és egy kísérő, Molnár Júlia alkotta. A marcelházi íjászok hírnevükhöz méltóan ismét nagy sikereket arattak. Bogár Péter első helyet szerzett a törökök számára legkiemelkedőbb versenyszám, a távlövészet kategóriájában, ahol is 451 méterre sikerült ellőnie a saját kezével, fából készített nyílvesszőt, így 20 méterrel megelőzte a világbajnok Mónus Józsefet.
Zoom
Ugyanebben a versenyszámban, felesége, Bogár Valéria a férfiakkal felvéve a versenyt harmadik helyet szerezte meg, mivel nők és férfiak együtt versenyeztek. Mindkét versenyző Végh Róbert íjkészítő által készített íjjal versenyzett. A Fekete Sólymok ezzel nem álltak meg, az egyéni férfi kategóriában is elhozták az első helyet, ami a csapat legújabb tagja Ponist Mihály nevéhez fűződik (287 versenyző közül). Bogár Valériának a női egyéni versenyben 71 versenyző közül a 4. helyet sikerült megszereznie. A csapatversenyben minden ország 4 fős csapattal képviseltethette magát, ahol Bogár Péter, Bogár Valéria, Németh András és Ponist Mihály 22 országgal megmérkőzve a harmadik helyet harcolta ki magának.
Zoom
A második versenynek ugyancsak Törökország adott otthont, mégpedig Biga. Az ETRAC vagyis az Eurázsiai Tradicionális Íjászverseny augusztus 7-9. közt került megrendezésre, és a versenyen 730 versenyző vett részt (55 török klub 600 íjásza és 20 ország 130 íjásza), ahol a Fekete Sólymok ismét bizonyítottak. Bogár Péter megnyerte távlövés korlátlan íjak kategóriáját, melyben 470 méterre lőtte saját készítésű nyílvesszőjét. Valamint második helyet szerzett a távlövés korlátolt íjak kategóriájában 50 fontig, ebben a kategóriában 370 métert lőve. Bogár Valéria negyedik helyet szerzett a női kategóriában, negyedik helyet a távlövés korlátolt íjak kategóriájában 50 fontig (férfi kategóriában), és ötödik helyet a távlövés korlátlan íjak kategóriájában (férfi kategóriában).
Zoom
A Sólymoknál ezután nem volt megállás, ugyanis szeptember elején a Tibeti-fennsíkon megrendezett Qinghai Ledu Tradicionális Íjászversenyen vettek részt, mely szeptember 3. és 7. közt került megrendezésre. A Sólymok csapatát ezúttal Bogár Péter, Bogár Valéria, Németh András, Ponist Mihály, Bariak Zsuzsanna alkotta. Az íjászversenyen 21 ország és számos kínai tartomány 1057 versenyzője és 105 csapata mérte össze tudását. A Sólymok a versenyen egyedüli külföldi díjazott csapatként szerepeltek, és a kiemelkedőnek számító nyolcadik helyet szerezték meg, az első hét helyen kínai csapatok végeztek.
Zoom
Bogár Péter néhány nap otthon tartózkodás után újra útnak indult Dél-Koreába, ahol a Fekete Sólymok vezetője 1. helyezést ért el a
szeptember 18. és 23. közt megrendezett dél-koreai Tradicionális Íjász Világfesztiválon a távlövés kategóriájában.
(Kuruc.info)