Az izraeli hadseregnek a Hamász elleni háborújában meg kell kímélnie a Gázai övezeti civileket - jelentette ki pénteken Antony Blinken amerikai külügyminiszter izraeli tárgyalásain.
Blinken Tel-Avivban négyszemközt tanácskozott Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel, majd a kormányfő a háborús kabinet ülésén látta vendégül őt.
A miniszterelnöki hivatal közleménye szerint a kibővített találkozó elején Netanjahu bemutatta Blinkennek és az általa vezetett delegációnak azokat a felvételeket a Hamász október 7-i izraeli támadásáról, annak borzalmairól, amelyeket a hadsereg szóvivője állíttatott össze.
Mindezeket megelőzően az október 7-i támadás óta már harmadszor Izraelbe látogató Blinken a hadsereg tel-avivi főhadiszállásán találkozott Jichák Hercog izraeli államelnökkel. "Mindig szolidaritást vállaltunk Izraellel" - mondta megbeszélésük elején. "Izraelnek joga van megvédeni magát, és gondoskodni arról, hogy az október 7-én történtek ne ismétlődhessenek meg"- hangsúlyozta az amerikai diplomácia feje.
Blinken hozzátette: "Nagyon fontos mindent megtenni a gázai harcok kereszttüzébe került civilek védelmére." Közölte, hogy Washington minden tőle telhetőt megtesz az Izraelből a Gázai övezetbe hurcolt több mint kétszáz túsz - köztük tíz amerikai állampolgár - szabadságának elérése érdekében.
A külügyminiszter Izraelből Jordániába utazik tovább, ahol arab országok csúcstalálkozóján vesz részt.
(MTI nyomán)