Mottó: A nemzetiség "a területi elv alapján állapítható meg", tehát aki a valaha a Felvidéken született vagy élt, az "szlovák".
(A Szlovák Hadtörténeti Intézet igazgatója)
Samuel Mikovíny - Mikoviny Sámuel térképész
Szlovákgyártás: Samuel Mikovíny szlovák mérnök, földmérő, térképész és polihisztor volt. Család: Apja Samuel Mikivíni, anyja Helena Mikovíniová, felesége Anna Regina, szül. Gilligová. 1686-ban született Cinobana-Turícky-n vagy Ábelován.
Zoom
Az igazság: Mikoviny Sámuel magyar matematikus, mérnök, földmérő, tanár, a magyar térképészet megalapítója. A 18. század jelentős magyar polihisztora. Nagy jelentőségűek folyószabályozási és mocsár-lecsapolási munkái, továbbá úttörő szerepet játszott a hazai műszaki felsőoktatás megteremtésében. 1686-ban született a Losonc melletti Ábelfalván.

Matej Bel – Bél Mátyás író, lelkész

Szlovákgyártás: A források szlovák vagy szlovák-magyar vagy uhor személyként írják le. Az Encyclopaedia Beliana, A Nyelvészet Enciklopédiája szlováknak írja. Ján Tibenský, a Szlovák Tudományos Akadémia munkatársa 1984-ben kiadott egy könyvet, melynek címe „Matej Bel szlovák geográfus” volt.
Az igazság: Saját identitását úgy fogalmazta meg latinul, hogy "lingua Slavus, natione Hungarus, eruditione Germanus", mely azt jelenti, hogy tót (szlovák) anyanyelvű, magyar nemzetű és német műveltségű. Leghíresebb, ma is forrásértékű munkája az öt kötetben megjelent Notitia Hungariae novae historico-geographica, vagyis "Az új Magyarország történeti-földrajzi ismertetése". 
Apja származását mind a "szlovák", mind a magyar történetírás is tótnak írja. De ez a "szlovákoknak" ez nem elég, az anyját is "szlováknak" szeretnék láttatni, hogy kétséget kizáróan "szlováknak" tudják őt is mondani.
Szlovákgyártás: Anyja Alzbeta, szül. Cesneková, a magyar történetírás hipotézisei szerint, melyek nincsenek alátámasztva konkrét dokumentumok által, magyar származású volt. Ez a feltételezés onnan jöhetett, hogy a későbbiekben a történetírók eltorzították a nevét Czeszneky-nek, így feltételezték, hogy magyar nemesi családból származhatott. Viszont a meglévő forrásokban ilyenről sehol sem írnak. Valószínűbb, hogy egy alattvaló lánya volt, valószínűleg Novohradból (Nógrád), mert onnan sok Cesnak nevű szlovák diák tanult a Stítniki (Csetneki) gimnáziumban.
Az igazság: Cseszneki gróf Cseszneky Erzsébet a Cseszneky család veszprémi, más források szerint nemesvarbóki ágából származott. A cseszneki és milványi nemes és gróf Cseszneky család feltételezhetően a Bána nemzetségből származó dunántúli eredetű magyar nemesi család, mely ősi fészkéről, Csesznek váráról vette nevét. 
Zoom
Matej Bel Egyetem Besztercebányán
Mikulás Konkoly-Thege - Konkoly-Thege Miklós csillagász
Szlovákgyártás: Mikulás Konkoly-Thege szlovák fizikus és csillagász. Pesten született 1842-ben. 1871-ben hurbanovói birtokán csillagvizsgálót építtetett.
Zoom
Nevezetes szlovák személyiségek képekben, mely a Szlovák Csillagászati Társaság weboldalán található, amely a Szlovák Tudományos Akadémiához tartozik
Az igazság: Konkoly-Thege Miklós magyar csillagász, meteorológus, az MTA tagja, országgyűlési képviselő. Budapesten született 1842-ben. Gazdag felvidéki földbirtokos család egyetlen fiú gyermekeként született. Apja Konkoli-Thege Elek, Komárom vármegye szolgabírája, anyja Földváry Klára volt. 1869-ben ógyallai birtokán csillagvizsgálót építtetett, amelyet az évek során nemzetközi hírű obszervatóriummá bővített. A magyar csillagászatért tett erőfeszítéseiért róla nevezték el az MTA Csillagászati Kutatóintézetét.
Zoom
Emléktábla Budapesten a Fő utcán
Oto Hermamm – Herman Ottó ornitológus

Szlovákgyártás:
Oto Herman szlovák ornitológus, természettudós, politikus, újságíró, régész volt. Breznóbányán született 1835-ben. Oto Herman a természetvédelem úttörője Szlovákiában, és a madarak világnapjának a megalapítója (április 1.). 
Az igazság: Herman Ottó felvidéki szász családba született. Korának egyik legnagyobb természettudósa, nevezték még az utolsó magyar polihisztornak is. Országgyűlési képviselő is volt. 
Ő rakta le a később híressé vált állattani gyűjtemény alapjait. 1893-ban ő hozta létre a Magyar Ornitológiai Központot, amelynek haláláig igazgatója is volt.1953-ban a Borsod-Miskolci múzeum felvette a Herman Ottó Múzeum nevet. Számos iskola, egyesület viseli a nevét. Évente megrendezik a Herman Ottó Országos Biológia Versenyt.
 

Herman Ottó síremléke a felsőhámori temetőben
 Philipp Lenard – Lénárd Fülöp fizikus 

Szlovákgyártás:
A származásáról különböző információk keringenek. Az egyik forrás azt írja, hogy egy ősi tiroli családból, mások szerint Magyarországról származott. Ám egyértelműen Bratislavában született 1862-ben.
Kép a tót wikipédiában: szlovák-német fizikus 
Az igazság: Lénárd Fülöp német-magyar származású Nobel-díjas fizikus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia tagja. Pozsonyban a magyar nyelvű Királyi Magyar Gimnáziumba járt. A bécsi, majd a budapesti egyetemen fizikát és kémiát, Heidelbergben és Berlinben ezen kívül matematikát hallgatott. A katódsugarak tulajdonságait kutatta. A fotoelektromos hatásra adott magyarázatát általában ma is elfogadják. Ezért és a katódsugaras vizsgálatokra alapozott atommodelljéért 1905-ben fizikai Nobel-díjat kapott. 
Vojtech Gerster - Gerster Béla mérnök 
Szlovákgyártás: Vojtech Gerster híres uhor mérnök volt, Kassa szülöttje (ami azt jelenti, hogy szlovák volt – „területi elv”). 1850-ben született.
Az igazság: Gerster Béla magyar mérnök volt, aki valóban Kassán született.
Gerster az 1848-49-es hős Türr István megbízásából – a Korinthoszi-csatorna tervezője volt.
Ugyanő a Panama-csatorna társtervezőjeként is dolgozott. A Ferenc-csatorna építésének főmérnöke is volt.
Zoom
Emléktábla a kassai szülőházán
Zoom
Részlet az építők tiszteletére állított emlékműből a Korinthoszi-csatornánál
1923-ban hunyt el. A Kerepesi úti Nemzeti Sírkertben édesapja, Gerster Miklós 1848-as honvéd hadnagy mellett helyezték örök nyugalomra. 
(Kuruc.info - olvasónktól)
Források:
http://www.slovenskivynalezcovia.webz.cz/index2osbnosti.htm
Mit adtak a világnak a szlovákok: http://www.slovenskivynalezcovia.webz.cz/SOC%20-%20vynalezcovia%20slovenska%20hotovo.pdf
www.wikipedia.org
http://sas.astro.sk/rozne/vystavy/Thege-1.pdf
http://sas.astro.sk/rozne/vystavy/Thege-2.pdf
http://www.osobnosti.sk/index.php?os=zivotopis&ID=58756
További tót történelemhamisítások: