Az Alternatíva Németországnak (AfD) képviselői az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakciójához csatlakoznak az Európai Parlamentben (EP) - közölte csütörtökön a német euroszkeptikus párt.
Az újonc párt csatlakozása a mérsékelten konzervatív ECR-frakcióhoz kudarc Angela Merkel kancellár számára, aki az új vetélytárs felértékelődésétől tartva igyekezett megakadályozni az AfD felvételét - mutatnak rá német megfigyelők.
Bernd Lucke, az AfD társelnöke a párt Berlinben kiadott közleményében kiemelte, hogy képviselőik bejutása a konzervatív frakcióba győzelem mindazok felett, akik megpróbálták meghiúsítani a csatlakozásukat.
Hangsúlyozta, hogy a frakció nagy többséggel szavazott az AfD felvétele mellett, és a döntés révén az ECR a harmadik legnagyobb képviselőcsoporttá lépett elő az EP-ben.
A döntés azt mutatja, hogy a tavaly alapított párt "az európai politika szintjén is megvetette a lábát", aminek lesz hatása az őszi németországi tartományi választásokon (Brandenburg, Szászország és Türingia tartományokban) is - tette hozzá Hans-Olaf Henkel elnökségi tag.
A párt a májusi EP-választáson több szavazatot szerzett, mint a bajor konzervatív CSU, ami az AfD-nek nagy siker, az Angela Merkel vezette CDU testvérpártjának pedig súlyos kudarc.
A CDU/CSU pártszövetség vezetői a választás után kijelentették, hogy semmi szín alatt nem működnek együtt a német politikai színtér jobboldalán megjelent vetélytárssal.
Az AfD azt jelentette be, hogy képviselőik az ECR-frakcióba készülnek, és nem hajlandók együttműködni "szélsőségesekkel", mint például az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP).
Bernd Lucke egy június elején adott interjúban azt mondta, hogy az ECR-nél ugyan "tárt karokkal" fogadják őket, de frakciótagságuk még nem biztos, mert Berlinből nyomást gyakorolnak mások mellett a brit konzervatívok vezetőjére, David Cameron miniszterelnökre, és meglehet, hogy "párt- és államérdekből" elutasítják az AfD felvételi kérelmét.
A német euroszkeptikusokat azonban végül felvették a konzervatív képviselőcsoportba, ami az első német értékelések szerint Angela Merkel kudarca. A Die Welt például az online kiadásában azt írta, hogy a kancellár "nem tudta érvényesíteni akaratát David Cameronnál", és így a tory-k Merkel "kifejezett kívánsága ellenére" együttműködnek majd az AfD-s képviselőkkel, az ECR pedig a harmadik számú képviselőcsoport lesz az EP-ben, mindez pedig "roppantul felértékeli" a német euroszkeptikus képviselőket.
Ugyanakkor a Reuters hírügynökség egy londoni jelentésben arról számolt be, hogy David Cameron pártjának EP-képviselői csaknem egyhangúlag az AfD felvétele ellen szavaztak. A brit konzervatívok "nagyon csalódottak" a szavazás eredménye miatt, és továbbra is a CDU/CSU-t tartják testvérpártjuknak - idézett a Reuters egy szóvivőt.
Az AfD az EP-választáson 7 százalékos eredményt ért el, amivel 7 mandátumot szerzett.
A brit Konzervatív Párt 2009-ig az európai jobbközép pártokat összefogó Európai Néppárt tagja volt. Kilépését azzal indokolta, hogy a néppártiak - köztük a CDU/CSU - túlságosan föderalista uniós politikát folytatnak. Az ECR-t a tory-k kezdeményezésére alapították meg a 2009-es EP-választás után.
(MTI nyomán)