Az Egyesült Államok, Izrael és Ukrajna tárgyalásokat folytat arról, hogy Kijevet akár nyolc Patriot légvédelmi rendszerrel is felszereljék az orosz támadások elleni védelem érdekében – írja a Financial Times.
Zoom
Közös logika, közös érdek: amíg a háborúik tartanak, ők hatalmon maradnak
A portál forrásai szerint erről a három ország minisztériumai és vezető tisztségviselői tárgyaltak, többek között Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter és Antony Blinken amerikai külügyminiszter vezetésével. Izrael és Ukrajna között közvetlen tárgyalások is folytak.
A megállapodás valószínűleg nyolc Patriot ütegre vonatkozna, amelyek több mint 30 évesek. Ezek a rendszerek – M901 PAC-2 – régebbiek, mint a jelenleg Ukrajnában használt PAC-3-asok, elemzők azonban úgy vélik, hogy a PAC-2 teljes mértékben kompatibilis a PAC-3-mal. Izrael megfelelő mennyiségű elfogórakétával rendelkezik ezekhez a fegyverekhez, amelyek nagyobb hatótávolsággal és nehezebb robbanófejjel bírnak. Ez alkalmassá teheti őket arra, hogy elfogják az orosz repülőgépeket, amelyek a frontvonal túloldaláról irányított légibombákat lőnek ki ukrán városokra és katonai objektumokra.
Tekintettel Moszkva szíriai befolyására, ahol az izraeli légierő gyakran veszi fel a harcot iráni kötődésű fegyveresek ellen, Izrael eddig visszautasította Ukrajna katonai segítségre vonatkozó kéréseit, most azonban – legalábbis a fegyverszállítások szintjén – belépne a konfliktusba.
Izrael miniszterelnöke, Benjamin Netanjahu szerint a Hamász elleni gázai harc „intenzív szakasza” majdnem véget ért, így az erőik átvonulhatnak az északi, libanoni határhoz, hogy szembeszálljanak a Hamász szövetségesével, a Hezbollahhal. Bár egyik fél sem szeretne teljes körű konfliktust, de ha mégis arra kerülne sor, akkor nagyobb lehet a baj, mint a Gázai övezetben.
(FT - Index nyomán)