Lehetséges, hogy Izrael meggyilkolta Haszan Naszrallahot, a Hizbulláh (népnyelvű arabul: Hezbolláh) nevű libanoni síita fegyveres és politikai szervezet legfőbb vezetőjét, vagy amiképpen hivatalosan nevezik, főtitkárát. Az izraeli légierő ma este támadást intézett Bejrút Ed-Dáhijá (غارة الضاحية) negyedében Hizbulláh főhadiszállása ellen, miután a katonai hírszerzés úgy értesült, hogy Haszan Naszrallah is az épületben tartózkodik – írja a Jediot Áháronot izraeli újság honlapja és az alarabiya.net.

Zoom
Haszan Naszrallah (fotó: alarabiya.net)
Az iráni Taszním Hírügynökség és a Sky News hírtelevízió arab nyelvű műsora a Hizbulláh szervezetre hivatkozva azt jelentették, hogy Haszan Naszrallah életben van, és biztonságos helyen tartózkodik. Ezt persze nem lehet biztosra venni, mert érthető okok miatt a megtámadott személy szervezete egy ideig igyekszik titokban tartani a tragédia bekövetkeztét.
Zoom
A Hizbulláh főhadiszállása elleni izraeli légitámadás (fotó: alarabiya.net)
Binjámin Netanjáhu, Izrael háborús bűnös miniszterelnöke a Hizbullah bejrúti főhadiszállása ellen intézett izraeli támadásáról és Naszrallah lehetséges meggyilkolásáról érkező hírek hallatán hirtelen félbeszakította az ENSZ székházában tartott sajtótájékoztatóját, és pánikszerűen elhagyta az esemény színhelyét. A Jediot Áháronot szerint Netanjáhu izraeli idő szerint hajnalban visszatér Izraelbe.
Zoom
A Hizbulláh főhadiszállása és környéke a légitámadás után (fotó: Reuters)
Libanoni hírek szerint a Hizbulláh bejrúti központja elleni izraeli légitámadás olyan pusztító erejű volt, hogy a főhadiszállásnak helyt adó épület mellett további hat többemeletes lakóépület is romba dőlt.
 
 
H. J. – Kuruc.info
Frissítés: Libanoni miniszterelnök: Izrael magasról tesz a tűzszüneti kezdeményezésekre
Izrael pénteki bejrúti légicsapása bizonyítja, hogy nem törődik a közte és a Hezbollah közötti tűzszünet elérését célzó nemzetközi erőfeszítésekkel - jelentette ki Nadzsib Mikáti libanoni ügyvivő miniszterelnök, miután az izraeli hadsereg az Iránból támogatott Hezbollah síita milícia központi parancsnokságának épületét támadta Dahíja városrészben.
Mikáti részt vesz az ENSZ-közgyűlés 79. űlésszakán New Yorkban. Az Egyesült Államok több más országgal közösen 21 napra szóló tűzszüneti felhívást tett közzé Izrael és a Hezbollah konfliktusának csillapítása érdekében.
A libanoni kormányfő utasította országa illetékes hatóságait, hogy mozgósítsanak minden egységet a nagyszámú áldozatról szóló értesülések miatt.
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, aki a nap folyamán szólalt fel az ENSZ Közgyűlésében, a történtek miatt lerövidítette amerikai útját, és még pénteken visszaindul Izraelbe.
Az izraeli légicsapás feltételezett célpontja Haszan Naszrallah sejk, a Hezbollah vezetője lehetett. A szaúd-arábiai al-Arabíja hírcsatorna szerint kudarcot vallott Naszrallah likvidálásának kísérlete. Egy Hezbollahhoz közeli, de meg nem nevezett forrás azt állította, hogy a sejk sértetlen. Az iráni biztonsági hatóságok egyik illetékese ugyanakkor közölte, hogy még ellenőrzik ezt az információt. A libanoni egészségügyi minisztérium előzetes adatokat ismertetve arról számolt be, hogy az izraeli támadásnak legkevesebb két halálos és 76 sebesült áldozata van.
"Az Egyesült Államoknak nem volt köze ehhez a művelethez sem, és nem kaptunk erről sem előzetes figyelmeztetést" - hangsúlyozta Sabrina Singh, az amerikai védelmi tárca szóvivője. Viszont közölte, hogy Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter telefonon beszélt izraeli hivatali partnerével, anélkül, hogy a beszélgetés tartalmáról elárult volna valamit.
(MTI)