Novák Katalin magyar elnök ma délelőtt Izraelbe látogatott, hogy kifejezze „a magyar nép támogatását és együttérzését a jogos önvédelmet folytató zsidó állammal és népével”. A lodi nemzetközi repülőtérről Novák a jeruzsálemi elnöki rezidenciára érkezett, ahol találkozott Jichák Herzog izraeli elnökkel (Jichák Herzog, a CNN-nel és Joe Biden hivatalával ellentétben máig nem ismerte be, hogy valótlanságot állított a Hamász által lefejezett zsidó gyermekekről szóló történet terjesztésével – H. J.). Novák Katalin egyben a Gázai övezetbeli polgári lakosság életének megóvását is kérte az izraeli elnöktől – írja a now14.co.il.
Zoom
Novák Katalin és Jichák Herzog Jeruzsálemben (fotók: Ámosz ben Gersom)
A két államelnök a találkozó folyamán hangsúlyozta, hogy mindent meg kell tenni a Gázai övezetben fogva tartott túszok, illetve foglyok kiszabadításáért. Novák azt is kiemelte: Izraelnek joga van megvédeni önmagát a Hamász terrorcselekményeivel szemben.
Jichák Herzog köszönetet mondott a magyar elnöknek az Izraelben tett együttérző és szolidaritási látogatásáért, majd az egy hónapja tartó hadműveletről szólva ezt mondta:
A mostani háború a köztük levő konfliktusok ellenére is az emberi jóságban hívő nemzetek és a csecsemők fejének szétzúzásában, gyújtogatásban, kínzásban és emberrablásban hívő gonoszság birodalma között folyik. Fogságban van egy kilenc hónapos csecsemő is – aki most már tíz hónapos – több tucat gyermekkel, idős emberrel, holokauszttúlélővel és megerőszakolt nőkkel együtt.
Novák Katalin válaszában kifejtette:
Izraelnek joga van megvédeni magát és az izraeli népet. Erélyesen elítéljük a Hamász által elkövetett terrorcselekményt, s el kell mondanom Önnek, hogy Magyarországon ez mindnyájunk számára megrázó nap volt. Amikor megtudtuk, hogy mi történt, s láttuk a drámai képeket, a magyar nép azonnal kifejezte rokonszenvét és sajnálatát – mondta Novák Katalin az izraeli elnöknek.
Zoom
Végezetül a magyar elnök a következőket mondta Jichák Herzognak:
Terroristákkal nem szabad tárgyalni. El kell ítélnünk a terroristák kegyetlenségét és a terrortámadásokat. De közben arra kérjük Önöket, hogy tegyenek meg mindent a polgári személyek életének védelmében a Gázai övezetben, dacára annak, hogy ez nagyon nehéz feladat – mondta Novák Katalin Jichák Herzognak, majd búcsúzóul kijelentette, hogy Magyarország továbbra Izrael mellett áll.
Hering J. – Kuruc.info
Frissítés: "Ami Izraellel történik, az nekünk magyaroknak sosem lehet közömbös"
Az MTI - Shiri Zsuzsa tollából - még egy egész tömény hűségeskü letételéről is beszámol. (A kiemelések tőlünk.)
Novák Katalin köztársasági elnök izraeli szolidaritási látogatásán vasárnap elmondta: ami Izraellel történik, az nekünk magyaroknak sosem lehet közömbös.
"A holokauszt óta egy nap alatt a legtöbb zsidót ölték meg"
Látogatása elején Jichák Hercog izraeli államelnök fogadta jeruzsálemi rezidenciáján a szolidaritási látogatásra Izraelbe érkezett Novák Katalin magyar államfőt. Hercog kiemelte, hogy magyar hivatali partnere Izrael történetének legszomorúbb időszakában érkezett, egy hónappal a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet "felfoghatatlan, barbár, elfogadhatatlan" terrortámadása után, melyben a holokauszt óta egy nap alatt a legtöbb zsidót ölték meg. Hercog felidézte a gázai övezetbe hurcolt kisbabák, idősek és nők képeit, s megköszönve a látogatást kijelentette, hogy Izrael nem felejti el sem azt, hogy Magyarország mellé áll ezekben a nehéz időkben, sem azt, hogy az államot megálmodó Teodor Herzl Budapesten született.
"Mindenki egyformán elítéli Magyarországon"
Novák Katalin hangsúlyozta, hogy Izraelnek joga van megvédeni magát, s elítélte a Hamász támadását. Sokkolónak nevezte október hetedikének szörnyűségeit, s kiemelte, hogy a terror képeit pártszimpátián felülemelkedve mindenki egyformán elítéli Magyarországon, szolidárisak Izraellel, s támogatásáról biztosította az izraeli elnököt. Úgy vélte, hogy nem szabad egyezkedni a terroristákkal, de az ellenük folytatott harcban meg kell védeni a civilek életét.
"Európa lenne a következő célpontjuk"
Hercog nyomatékosította, hogy ha Izrael nem állna a terroristák útjában, akkor egész Európa lenne a következő célpontjuk, és megerősítette, hogy Izrael támogatja a humanitárius segítségnyújtást a gázai civileknek. Elmondta, hogy a Hamász megszegi a genfi egyezményt, és ezért semmit sem tudnak az övezetből elrabolt izraeliekről, miközben Izrael biztonsági zónát hoz létre a civilek védelmére.
Zoom
A hűségesküre készülő Novák Katalin köztársasági elnököt fogadja szívélyesen Isaac Herzog izraeli elnök Tel-Avivban 2023. november 5-én (kép: MTI/Sándor-palota/Bartos Gyula)
Novák Katalin mind az izraeli elnöknek, mind később, az elrabolt magyar állampolgárságú túszok rokonainak hangsúlyozta, hogy háromgyermekes édesanyaként különösen fájdalmas számára a túszul ejtettek családjainak szenvedése.
Mély szolidaritásáról biztosította a rokonokat, s elsőként annak az édesanyának a beszámolóját hallgatta meg, akinek 8 és 15 éves kislányát rabolta el a Hamász október 7-én az övezet melletti egyik kibucból.
Megismerkedett egy 47 éves, kisgyermekes édesapa történetével is, akinek azt mondta a Hamász, hogy ha ellenkezés nélkül velük tart, akkor nem ölik meg a feleségét és gyermekeit. Azóta családja semmit sem tud hollétéről, hasonlóképpen a harmadik magyar (sic!) fogoly sorsához.
Novák Katalin megígérte, hogy mindent megtesz nemcsak értük, hanem az összes izraeli túsz kiszabadítása érdekében.