Duplájára nőttek az élelmiszerárak a 2011 óta háború tépázta Szíriában az utóbbi egy évben - közölte az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) egyik szóvivője hétfőn.
Az utóbbi tizenkét hónapban átlagosan 107 százalékkal növekedtek az árak, ami a WFP által tapasztalt legnagyobb növekedés ebben az országban - mondta az illetékes az AFP francia hírügynökségnek. Az árnövekedés regionális eltéréseket mutat. A fővárosban, Damaszkuszban 124 százalékkal, a kormányerők által uralta déli asz-Szuveida tartományban 152 százalékkal, a központi Hama és Homsz tartományokban pedig 133 százalékkal emelkedtek az árak.
Az élelmiszerárak ezzel a háború előtti szinthez képest tizennégyszeresére nőttek.
A damaszkuszi vezetés uralta területeken élőknek tavaly az áremelések mellett üzemanyagválsággal, illetve a szíriai font leértékelődésével kellett megbirkózniuk. A szíriai kormány a nyugati szankciókat teszi felelőssé a gazdasági nehézségekért, szakértők szerint azonban ehhez nagymértékben hozzájárultak a szomszédos - szintén gazdasági nehézségekkel küzdő - Libanonban bevezetett tőkekorlátozások is, amelyek miatt kevesebb deviza jut el a Bassár el-Aszad elnök uralta térségekbe.
(MTI nyomán)