Őrizetbe vettek több mint húsz embert Fehéroroszországban a macsuliscsi katonai repülőtéren a múlt hónapban végrehajtott robbantással kapcsolatban - jelentette be Aljakszandr Lukasenka államfő kedden Minszkben.
Megerősítette, hogy egy orosz Berijev A-50 típusú katonai repülőgépet ért támadás február 26-án, bár "nem rongálódott meg súlyosan". Ez volt az első hivatalos elismerése az incidensnek, amelyről korábban fehérorosz ellenzékiek számoltak be.
A fő gyanúsítottat - akit Minszkben a kijevi titkosszolgálatok számára dolgozó orosz-ukrán kettős állampolgárként írtak le -, valamint több mint húsz, Fehéroroszországban tartózkodó tettestársát kedden vették őrizetbe - jelentette ki Aljakszandr Lukasenka a BelTA fehérorosz állami hírügynökség jelentése szerint.
Az államfő azt mondta, hogy a fő gyanúsított egy ukrán állampolgársággal is rendelkező orosz férfi, akit az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) képzett ki.
"Úgy tűnik, az ukrán titkosszolgálatok 2014-ben szervezték be. A modern technológiák szakértője, legalábbis jó ezen a területen" - tette hozzá Aljakszandr Lukasenka, aki szerint a támadást kis méretű drónokkal hajtották végre, hogy elkerüljék a radarfelderítést.
Az államfő arról is beszélt, hogy "a biztonsági erők több száz, sőt több ezer tagját mozgósították", akik "csodával határos módon", egy ház pincéjében bukkantak rá a fő gyanúsítottra.
Aljakszandr Azarau, a Fehéroroszországban terrorszervezetként nyilvántartott - rendvédelmi szervek volt dolgozói által létrehozott - BYPOL ellenzéki szervezet vezetője február végén számolt be arról, hogy drónokkal felrobbantottak a Minszkhez közeli macsuliscsi támaszponton egy Berijev A-50 katonai légtérellenőrző repülőgépet. Száműzetésben elő fehérorosz ellenzékiek nem sokkal később azt állították, hogy a szabotázsakciót két fehérorosz követte el, akik azóta elhagyták az országot.
A Kreml mindeddig nem kommentálta a történteket.
Az ukrán külügyi szóvivő kedden kijelentette: "kategorikusan tagadják", hogy Kijev érintett lenne az akcióban. Lukasenka kijelentéseinek célja szerinte az, hogy Ukrajnát fenyegetésként állítsák be, igazolva ezzel azt a minszki álláspontot, hogy Moszkvát kell támogatni az Ukrajna ellen általa indított háborúban.
Fehéroroszország nem vesz részt közvetlenül az ukrajnai háborúban, de egy éve Moszkva rendelkezésére bocsátotta a területét az első támadáshoz. Aljakszandr Lukasenka február közepén kijelentette, hogy nem lép háborúba Ukrajna ellen, csak ha Kijev megtámadja Fehéroroszországot.
(MTI)