Felfüggeszti az afganisztáni tálib vezetés a járványos gyermekbénulás elleni oltókampányt - jelentette be hétfőn az ENSZ. A világszervezet képviselője közölte: a tálibok röviddel azelőtt értesítették az ENSZ illetékeseit a felfüggesztésről, hogy az oltókampány megkezdődött volna. Az ország vezetése nem indokolta a döntést.
Az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) a járványos gyermekbénulás globális felszámolásáért tevékenykedő részlegét vezető Hamid Dzsafari elmondta: már arról folytattak egyeztetéseket, hogy az oltókampány során az egészségügyi dolgozók ne házról házra járjanak, hanem ehelyett az ország bizonyos területein oltóközpontokat alakítsanak ki, például mecsetekben.
A tálib kormányzat egyelőre nem nyilatkozott az ügyben.
A WHO idén 18 járványos gyermekbénulásos esetet erősített meg Afganisztánban, kettő kivételével valamennyi megbetegedés az ország déli részén volt. Tavaly összesen hat esetről szereztek tudomást a hatóságok.
A járványos gyermekbénulás gyógyíthatatlan, de a globális oltókampányoknak köszönhetően szinte az egész világon sikerült megállítani a vírus terjedését és eltüntetni a betegséget. 2022-ben mindössze 30 poliovírusos fertőzést jelentettek, a világ három országából: Pakisztánból, Afganisztánból és Mozambikból.
Pakisztánban rendszeresen érik erőszakos támadások azokat az egészségügyi csapatokat, amelyek tagjai oltást akarnak beadni a gyerekeknek a poliovírus ellen. A helyiek sok helyen még mindig úgy vélik, az oltókampány nyugati összeesküvés annak érdekében, hogy sterilizálják a gyerekeket.
(MTI)