Romániában nem hosszabbítják meg a március közepén kihirdetett, május 14-én lejáró rendkívüli állapotot, helyette veszélyhelyzet lép hatályba, hogy továbbra is meg lehessen hozni a koronavírus-járvány elleni küzdelemhez szükséges óvintézkedéseket - jelentette be hétfőn Klaus Iohannis államfő.
Az elnök a kormány tagjaival folytatott tanácskozását követő sajtónyilatkozatában arra figyelmeztetett, hogy a járvány nem múlt el, senki sem tudja, meddig fog tartani, és a polgárok magatartásán múlik, mennyire sikerül ellenőrzés alatt tartani a fertőzés terjedését. A rendkívüli állapot utáni időszakban ezért fokozatosan, a járványhelyzet függvényében, várhatóan kéthetente fognak az eddigi korlátozásokat enyhítő intézkedéseket hozni.
Május 15-től - szigorú higiéniai és távolságtartási óvintézkedések közepette - megnyithatnak Romániában a fodrászatok, szépségszalonok, fogászati rendelők, és múzeumok. Nem lesz már szükség az előre megírt nyilatkozatban magyarázatot adni a lakhely elhagyására, de zárt térben és a közszállítási járműveken kötelező lesz a védőmaszk viselése. A vesztegzár alá helyezett településekre az enyhítések nem vonatkoznak - részletezte az államfő.
A települést továbbra is meghatározott esetekben - munkaügyben, egészségügyi ellátás, vagy egyéni sporttevékenységek miatt - lehet majd elhagyni, és továbbra is érvényben marad a - háromnál több emberre vonatkozó - gyülekezési tilalom. A hivatásos sportolók egy része bizonyos szabályok mellett újrakezdheti az edzéseket, de a sportlétesítményeket egyébként nem nyitják meg a nagyközönség előtt.
A veszélyhelyzet kihirdetését nem az alkotmány szabályozza, hanem a 2004-ben kiadott 21-es kormányrendelet teszi lehetővé. A veszélyhelyzet idején is - szükség esetén - korlátozhatók egyes alkotmányos jogok: ideiglenesen korlátozhatják a mozgásszabadságot, a lakhely sérthetetlenségéről, a kényszermunka tilalmáról és a magántulajdon védelméről szóló jogot. Az alkotmány szerint "egyes jogok és szabadságok gyakorlása kizárólag törvénnyel korlátozható".
Romániában a veszélyhelyzet esetén azonnal érvényt lehet szerezni a lakosság figyelmeztetését vagy a veszély megelőzését, illetve következményeinek elhárítását célzó intézkedéseknek.
A településeken a veszélyhelyzetet a polgármester hirdeti ki a megyei prefektus jóváhagyásával. Egy megyében a prefektus hirdethet veszélyhelyzetet a belügyminiszter jóváhagyásával.
Országos szinten a belügyminiszter által vezetett vészhelyzeti (jelen esetben járványügyi) országos operatív törzs hirdethet veszélyhelyzetet a miniszterelnök jóváhagyásával.
Csökkenő aktív esetszám támogatja meg a lazításokat
Romániában hétfőn is csökkent a nyilvántartott aktív koronavírus-fertőzöttek száma, ami - két nap kivételével - már tendenciává vált az utóbbi hét napon.
A stratégiai kommunikációs törzs hétfő kora délután közzétett jelentése szerint az utóbbi 24 órában 400 koronavírusos pácienst nyilvánítottak gyógyultnak, ami meghaladja az újonnan nyilvántartásba vett fertőzöttek - az utóbbi hét átlagát egyébként enyhén meghaladó - 349-es számát.
Az utóbbi hét napon 127-tel csökkent Romániában az igazolt aktív esetek száma, ehhez azonban nemcsak a gyógyultak egyre növekvő száma járult hozzá, hanem az is, hogy 172 koronavírusos beteg életét vesztette.
A hétfői jelentésben szereplő (az utóbbi időszakban átlagosnak számító) 23 halálesettel már meghaladta a 800-at a koronavírus-járvány romániai áldozatainak száma, 95 Covid-19-cel diagnosztizált román állampolgár pedig külföldön vesztette életét.
Romániában eddig 13 512 embernél mutatták ki az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2), közülük 243-at intenzív osztályon ápolnak. Több mint 32 ezer, fertőzöttekkel kapcsolatba került ember továbbra is otthoni elkülönítésben vagy hatósági karanténban várja a betegség lappangási időszakának leteltét.
A május elsejei hosszú hétvégén ismét megugrott a kijárási korlátozásokért kiszabott bírságok száma: az utóbbi 24 órában is csaknem 5400 szabálysértőt bírságoltak meg átlagosan 1785 lejre (130 ezer forint).
(MTI)