Cecilia Malmström, az Európai Unió belügyi biztosa egy minapi nyilatkozatában közölte: a tagállamoknak még további menekülteket kellene befogadniuk. Ösztönzésképpen felajánlotta, hogy az EU 6 ezer euró támogatást fizet minden egyes menekült után, aki valamely állam területén telepszik le.

Cecilia Malmström, svédországi politikus, az Európai Unió belügyi biztosa
“Az Európai Bizottság nevében kijelenthetem, hogy támogatom a menekültek befogadását és integrálását. Az EU-tagállamok 6 ezer eurót kapnak minden egyes menekültért, akit a menekülttáborból kihozva az adott országban letelepítenek” – közölte a svédországi születésű Cecilia Malmström, a Die Welt című német lapnak adott nyilatkozatában.
Az EU-biztos hangsúlyozta, hogy az EU határain túl számos országban történnek súlyos, erőszakos cselekmények, és nagy a szegénység. Ezért több menekült érkezésére lehet számítani az elkövetkező évtizedben – közölte szenvtelenül Cecilia Malmstöm. A politikus kritikával illette az EU tagállamait, mivel azok vonakodnak még több menekültet befogadni. Ennek az ellenkezésnek a következménye az, hogy a menekültek kénytelenek illegális eszközöket igénybe vétele révén bejutni Európába – fejtegette az EU-biztos.
Zoom
Osztálykép Svédországból (a sors iróniája: az egyetlen fehér kislány jobbján ülő "új európai" pólófelirata: "túl későn születtél")
“Minden évben hozzávetőleg 80 ezer menekült telepszik le a világban, többségük az USA-ban, Kanadában vagy Ausztráliában talál otthonra. 2013-ban az EU tagállamai azonban kb. csak 5 ezer menekültet fogadtak be, ami szégyen” – fejtegette Cecilia Malmström, hozzátéve, hogy a 28 EU-tagállam fele egyáltalán nem vett részt egyetlen olyan programban sem, amely a menekültek letelepítését célozta.
Zoom
Cecilia kedvencei között
“Meg vagyok győződve arról, hogy az EU-tagállamoknak többet kellene tenniük azért, hogy segítsék azokat az embereket, akik az éhség, nyomorúság vagy az erőszak elől menekülve hagyták el otthonukat” – jelentette ki az EU-biztos. Malmström azt is elmondta, hogy menekültek százezrei élnek túlzsúfolt táborokban, elsősorban Jordániában, Törökországban és Libanonban, amit „nem lehet tétlenül nézni”. „Sürgősen segítenünk kell” – fejezte be nyilatkozatát Cecilia Malmström , az EU belügyi biztosa.
Perge Ottó - worldbulletin.net nyomán
Kapcsolódó: